Braziliaanse neerslag remt prijsdruk soja

07-02 | |
Soja  - Foto: Hans Prinsen
Soja - Foto: Hans Prinsen

De prijsindex van de IGC, een maatstaf voor de prijs van sojabonen in de wereld, daalde maandag 6 februari licht naar 303 punten (jaar 2000 = index 100).

De prijsschommelingen zijn de afgelopen weken minder sterk. Vergeleken met een jaar geleden staat de prijsindex 3% lager.

Oogst loopt vertraging op

In Brazilië is de oogst gestart, maar deze loopt vertraging op door neerslag. Dat ondersteunt de sojaprijs momenteel, omdat Brazilië de belangrijkste producent en exporteur van sojabonen is in de wereld. Analisten van het Braziliaanse marktbureau AgRural schatten dat 9% van het areaal geoogst, tegenover 16% gemiddeld in dezelfde periode.

De sojabonenprijs wordt ook ondersteund door de droogte in Argentinië. Het is daar al lang erg droog. Ook voor de komende week geven weersvoorspellingen in de meeste Argentijnse regio’s voornamelijk droogte af. De uitvoer van sojabonen uit Argentinië verloopt wat stroef door het krappe aanbod, en daardoor wordt minder soja verscheept.

Zorgen na ballonaffaire

Op de korte termijn is de sojabonenprijs niet zo volatiel. Voor de langere termijn wordt wel prijsdruk verwacht. Namelijk op het moment dat de Braziliaanse recordoogst op de markt komt. Desondanks zijn er zorgen over de oogst in de zuidelijke provincies van Brazilië, omdat het daar erg droog is en de oogst daardoor lager zal uitvallen dan voorgaande jaren.

Verder zijn zorgen ontstaan over de diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China als gevolg van de zogenaamde ballonaffaire. De vraag naar sojabonen vanuit China blijft namelijk belangrijk op de oliezadenmarkt. En aankomende woensdagmiddag verschijnt het volgende Wasde-rapport waarin nieuwe productieprognoses voor sojaboongewassen worden afgegeven. De markt stelt zich momenteel afwachtend op voor een duidelijke prijsrichting wordt gekozen.

Prognose: prijsdruk oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer