Skip to content

Braziliaanse rundvleesexport in de lift

Updated on:
Handel
Achtergrond
Een slager in Hongkong. De Braziliaanse rundvleesexport naar China, Hongkong en Macau steeg vorig jaar met bijna 29% en die naar Zuid-Korea zelfs met 182%. Foto: ANP

Een slager in Hongkong. De Braziliaanse rundvleesexport naar China, Hongkong en Macau steeg vorig jaar met bijna 29% en die naar Zuid-Korea zelfs met 182%. Foto: ANP

De waarde van de Braziliaanse export van rundvlees steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 19% in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

De Braziliaanse rundvleesexport is met een waarde van € 7 miljard een van de uitblinkers van de Braziliaanse agribusiness. Die export steeg, volgens de vereniging van rundvleesexporteurs (ABIEC), van 1,6 miljoen ton in 2018 naar 1,8 miljoen ton in 2019. De export naar China, Hongkong en Macau steeg vorig jaar met bijna 29% en die naar Zuid-Korea zelfs met 182%.

China grootste afnemer

In de eerste vier maanden van dit jaar werd al 544.000 ton rundvlees geëxporteerd met een waarde van € 2,16 miljard. In vergelijking met 2019 een stijging van maar 1% in volume, maar wel 19% in waarde. In april daalde de export naar 136.000 ton, maar de exportwaarde van € 520 miljoen is 12% hoger dan in diezelfde periode vorig jaar (Secex). China was met ruim 80.000 ton de grootste afnemer.

Volgens de associatie van slachterijen (Abrafrigo) steeg de export naar Rusland 43% en naar Saoedi-Arabië met 58%, maar daalde de export naar landen als Chili, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. In de eerste week van mei bedroeg de export 53.500 ton tegen gemiddeld € 3.957 per ton.

De grote drie: JBS, Minerva en Marfrig

De Braziliaanse rundvleesexport is in handen van de grote drie: JBS, Minerva en Marfrig. Direct na de sluiting door de coronacrisis van verschillende slachterijen in de VS verklaarde de financieel directeur van JBS in een interview dat de Amerikanen zich geen zorgen hoeven te maken over de aanvoer van rundvlees. JBS kan de export vanuit Australië verhogen en heeft nog voldoende slachtcapaciteit in Brazilië over.

Minerva, de grootste rundvleesexporteur van Zuid-Amerika, heeft acht slachterijen in Brazilië, Argentinië en Uruguay, die naar de VS kunnen exporteren. Marfrig Global Foods meldde ook een stijging van de vraag uit de VS. Ook Marfrig kan vanuit die drie Zuid-Amerikaanse landen naar de VS exporteren.

Verenigde Staten heeft markt heropend

De VS hebben in februari de markt voor vers rundvlees uit Brazilië heropend, nadat ze hun aankopen in 2017 hadden opgeschort vanwege voedselveiligheid. Met de heropening mag Brazilië 60.000 ton per jaar tariefvrij exporteren. Voor exporten die het quotum overschrijden moet een tarief van 26% worden betaald, wat nog steeds winstgevend is gezien de huidige prijsverschillen.

Argentinië en Uruguay hebben hun eigen quota op de Amerikaanse rundvleesmarkt. Aandelen JBS stegen deze maand met 18%, die van Marfrig met 42% en die van Minerva met 50%. De waardevermindering van de Braziliaanse real (BRL) met 46% ten opzichte van de Amerikaanse dollar is een belangrijk aspect bij de export.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin