Doorgaan naar artikel

Brazilië staat teelt en verwerking gmo-tarwe toe

Brazilië gaat als tweede land ter wereld de teelt en verwerking van genetisch gemodificeerde tarwe toestaan.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Agri
Brazilië teelt 2 tot 3 miljoen hectare tarwe, vooral in de zuidelijke staten. De teelt van gmo-tarwe is nu ook toegestaan. - Foto: Canva premium

Brazilië teelt 2 tot 3 miljoen hectare tarwe, vooral in de zuidelijke staten. De teelt van gmo-tarwe is nu ook toegestaan. - Foto: Canva

Brazilië gaat als tweede land ter wereld de teelt en verwerking van genetisch gemodificeerde tarwe toestaan.

De nationale bioveiligheidsinstantie CTNBio heeft groen licht gegeven voor de droogteresistent gemaakte tarwe van het Argentijnse plantenveredelingsbedrijf Bioceres. De variant heet HB4. Eind 2021 kwam er al toestemming om de tarwe te gebruiken in voeding en in veevoer.

Argentinië gaf al eerder groen licht voor de teelt van de genetisch gemodificeerde variant van tarwe. Bioceres meldde vorig jaar dat het ook toestemming wil krijgen om in Australië te telen. Het bedrijf krijg in Brazilië meer ruimte om andere subtropische tarwevarianten te ontwikkelen, in samenwerking met het Braziliaanse onderzoeksinstituut Embrapa.

Meer opbrengst gmo-tarwe bij droogte

HB4-tarwe zou in droge omstandigheden de gewasopbrengst per hectare met wel 40% verhogen. Ook maakt het volgens Bioceres dubbelteelt mogelijk. In gebieden waar eerder vanwege vochtgebrek maar één teelt per seizoen mogelijk was, kan de tarwe nu afgewisseld worden met een zomergewas.

Brazilië teelt 2 tot 3 miljoen hectare tarwe, vooral in de zuidelijke staten. De toegelaten gemodificeerde variant is goedgekeurd voor gebruik in voedingsproducten in de Verenigde Staten, Colombia, Nieuw Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Nigeria. In Indonesië is gebruik als veevoer toegestaan.

Lees meer over de HB4-tarwe in dit artikel uit 2021: Genetisch gemodificeerde tarwe begint aan opmars

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin