Brazilië stopt export rundvlees naar China na koegekte

23-02 | |
Brazilië is de grootste exporteur van rundvlees ter wereld. - Foto: Canva/ideabug
Brazilië is de grootste exporteur van rundvlees ter wereld. - Foto: Canva/ideabug

Brazilië stopt per direct met de export van rundvlees naar China na het ontdekken van een geval van koegekte.

Het Braziliaanse ministerie van landbouw bevestigde dit woensdag 22 februari. De export werd stopgezet als onderdeel van een handelsprotocol tussen beide landen. Brazilië is de grootste exporteur van rundvlees ter wereld. China, de belangrijkste bestemming van Braziliaans rundvlees, was vorige maand goed voor bijna 60% van de export van het land.

De koegekte werd ontdekt bij een 9 jaar oude koe in Maraba in deelstaat Para. Het dier dat alleen gras kreeg, werd geruimd en het karkas werd op de boerderij verbrand.

Nog niet duidelijk welk type koegekte

Stalen van het geïnfecteerde dier zijn gestuurd naar een laboratorium in Alberta, Canada, om vast te stellen of het gaat om een atypisch geval. De atypische variant verschilt van de klassieke BSE (boviene spongiforme encefalopathie), die gelinkt wordt aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij mensen.

Een atypisch geval betekent in het algemeen dat het dier de ziekte spontaan opliep en niet via besmet veevoer. Het laatste geval van koegekte in Brazilië was in 2021, waarna een drie maanden durende export-ban volgde.

Begin februari werd in Nederland een geval van koegekte ontdekt. Het bleek om een atypisch geval te gaan.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer