Doorgaan naar artikel

Brazilië verlaagt suikerproductie en gaat voor ethanol

Op de productie van ethanol wordt meer winst gemaakt dan op suiker.

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Productie van ethanol in een fabriek in São Paulo, Brazilië. Foto: ANP premium

Productie van ethanol in een fabriek in São Paulo, Brazilië. Foto: ANP

Braziliaanse suiker- en ethanolfabrieken verlagen op dit moment de suikerproductie om de ethanolproductie te verhogen. Op de productie van ethanol wordt meer winst gemaakt dan op suiker en daarbij komen ook nog de opbrengsten uit emissierechten.

De eerdere optimistische schattingen van de suikerrietoogst van de Braziliaanse nationale onderneming voor de voedselvoorziening (Conab), onderdeel van het ministerie van landbouw, zijn door de aanhoudende droogte naar beneden bijgesteld. In de periode tussen oktober 2020 en april 2021 bedroeg de regenval in het centrum van de suikerrietproductie van het land slechts 446 mm, ruim 30% minder dan normaal. Daardoor is de verwachte productie van suikerriet van 665,6 miljoen ton naar beneden bijgesteld naar 628,1 miljoen ton. De verwachting is dat ongeveer de helft van de oogst zal worden gebruikt om 27 miljard liter ethanol te produceren en de rest voor de productie van 39 miljoen ton suiker. In vergelijking met vorig jaar een daling in volume van respectievelijk 9 en 6% (Conab).

Overschot op suikermarkt

Analisten verwachten dat de internationale suikermarkt voor het seizoen oktober 2021 tot september 2022 een overschot aan suiker zal hebben. Door de coronacrisis daalde de consumptie, maar tegelijk is er een toename van de productie bij belangrijke spelers zoals Thailand, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en India. Volgens marktanalist StoneX zal de wereldwijde productie van suiker voor het seizoen 2021-2022 uitkomen op 190,1 miljoen ton, een groei van 3,9% vergeleken met de vorige oogst. Hierdoor zal er waarschijnlijk wereldwijd een overschot van 1,7 miljoen ton ontstaan.

Productie ethanol/suiker aanpassen

De meeste suikerfabrieken in Brazilië hebben de mogelijkheid om de productie tussen suiker en ethanol aan te passen, afhankelijk van de markt voor beide. De ethanolprijzen in Brazilië liggen, ondanks dat het pas het begin van de oogst is, al dicht bij recordniveaus (Datagro). Vooral de watervrije ethanol, die wordt gemengd met benzine, maakt het omschakelen van suikerproductie naar ethanol lucratief. Brazilië heeft een wettelijk verplichte bijmenging van 27,5% van ethanol aan alle benzine.

Emissierechten

Tijdens de klimaatconferentie in Parijs (COP21) heeft Brazilië zich gecompromitteerd om tot 2030 de uitstoot van broeikasgassen en vooral CO2 met 43% te verlagen. Het vervangen van fossiele brandstof door biobrandstof is hierbij een belangrijk element. Met het project ‘RenovaBio’ worden brandstofdistributeurs verplicht om de hoeveelheid biobrandstoffen die ze verkopen te verhogen. Daarvoor worden emissierechten uitgegeven, Cbio’s of Green bonds, die op de beurs in São Paulo (B3) worden verhandeld. Elke ton CO2 die minder wordt gegenereerd levert een Cbio op. Naast suiker, ethanol en stroomopwekking levert ook de handel in Cbio’s de suikersector geld op. Unica, de vertegenwoordiger van de suikersector, verwacht dat er in 2030 ongeveer 590 miljoen Cbio’s zullen worden verhandeld en dit € 400 miljoen per jaar zal opleveren.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin