Brazilië voert maisexport met een kwart op

11-05-2021 | Laatste update op 09-03 | |
Brazilië exporteerde in de eerste vier maanden van 2021 fors meer mais dan vorig jaar. - Foto: ANP/Shutterstock
Brazilië exporteerde in de eerste vier maanden van 2021 fors meer mais dan vorig jaar. - Foto: ANP/Shutterstock

Brazilië heeft de maisexport in de eerste vier maanden van dit kalenderjaar met 23% opgevoerd naar 3,58 miljoen ton. In dezelfde periode vorig jaar was dat 2,90 miljoen ton.

De waarde van deze export bedroeg ruim € 648 miljoen, een stijging van 42% in vergelijking met vorig jaar. In april bedroeg de gemiddelde prijs per geëxporteerde ton mais € 219 volgens cijfers van het ministerie voor Buitenlandse handel (Camex).

De prijs voor mais schommelt op de termijnmarkt in São Paulo (B3) al enkele weken rond de € 300 per ton, het dubbele van vorig jaar om deze tijd. Een grote buitenlandse vraag, in combinatie met een hoge koers van de dollar in vergelijking met de Braziliaanse reaal heeft de export van mais flink gestimuleerd. Ook is de productie en export van vlees gestegen en daarmee ook de vraag naar diervoeder.

Lokale vraag

De stijging van de vleesexport en als gevolg daarvan de toename van de productie stuwen de vraag naar mais verder omhoog. De export van rund-, varkens en kippenvlees stegen de afgelopen maand, zowel in volume als in exportwaarde, met dubbele cijfers in vergelijking met vorig jaar. De export van rundvlees bedroeg meer dan 125 duizend ton (stijging van 7%) en de waarde daarvan bedroeg € 538 miljoen (stijging van 18%).

Bij varkensvlees was de stijging 39% in volume, van 63 duizend ton naar 87 duizend ton nog groter. In waarde steeg die export van € 138 miljoen naar € 196 miljoen (stijging van 41%). De export van kippenvlees steeg 13% in volume naar 363 duizend ton en 15% in exportwaarde naar € 493 miljoen (Camex).

Oogst onzeker

De Braziliaanse nationale onderneming voor de voedselvoorziening (Conab), onderdeel van het ministerie van Landbouw, had eerder dit jaar een oogstverwachting van 109 miljoen ton. Daarvan wordt 24 miljoen ton geproduceerd in de eerste oogst, 83 miljoen ton in de tweede en 2 miljoen ton in de derde oogst. Door overvloedige regen die ook nog laat in het seizoen viel werd een groot deel van de soja-oogst in het centrale-zuiden van het land opgehouden.

Hierdoor is de inzaai van mais, direct na de soja-oogst, verlaat en zit nu dicht tegen de droge periode aan. Daardoor bestaat de kans dat de mais onvoldoende regen zal krijgen en gevreesd wordt dat de oogst veel lager zou kunnen uitvallen. Deze tweede oogst mais (milho safrinha) is normaal gesproken goed voor drie kwart van de totale mais oogst. Door de onzekerheid steeg de prijs op de markt in São Paulo de afgelopen dagen met 9% naar ongeveer € 274 per ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteur
Meer over


Beheer