Doorgaan naar artikel

‘Break or make’ bij brexit-onderhandelingen

Onderhandelaar Michel Barnier (rechts) staat onder zware druk van een aantal landen tijdens de Brexit-onderhandelingen, waaronder naar verluidt Nederland. Foto: EPA

Onderhandelaar Michel Barnier (rechts) staat onder zware druk van een aantal landen tijdens de Brexit-onderhandelingen, waaronder naar verluidt Nederland. Foto: EPA

De Europese Unie wil dat er uiterlijk eind deze week een deal is of ten minste uitzicht op een deal in de brexit-onderhandelingen met de Britten.

Is er geen overeenkomst, dan dreigt de EU van de tafel weg te lopen. Onderhandelaar Michel Barnier staat onder zware druk van een aantal landen, waaronder naar verluidt Nederland, om dit laatste stadium niet te veel toe te geven aan de Britten. Barnier moet echter tegelijk snel handelen omdat de EU, met name het Europees Parlement, nauwelijks meer tijd heeft om een overeenkomst te behandelen voor het eind van de brexit-transitieperiode op 31 december. De Britten lijken op hun beurt niet bereid de EU verder tegemoet te komen. Volgens de Britse onderhandelaar David Frost ‘begrijpt de EU nog steeds niet dat we straks een onafhankelijk land zijn en onze eigen beslissingen willen nemen’.

Visserijrechten

Beide partijen lijken wel iets dichter bij elkaar te komen over één van de zwaarste geschillen, dat over de visserijrechten. De EU wil nu tot 20% van de vis in Britse wateren opgeven. In visserijkringen wordt wel gewaarschuwd dat beperking van het vissen rond het VK kan leiden tot flinke tekorten aan vis.

Druk vrachtverkeer

In Nederlandse havens is het op dit moment erg druk met vrachtverkeer naar het Verenigd Koninkrijk. Veel bedrijven, ook in de agrifoodsector, proberen zo veel mogelijk handel naar Britse klanten af te wikkelen voor 1 januari in ieder geval nieuwe administratieve verplichtingen van kracht worden. Zo heeft de sierteeltsector al gemeld ‘dat er nauwelijks vrachtwagens zijn aan te slepen’ om bomen en struiken te verschepen, voordat vanaf het nieuwe jaar plantcertificaten zijn verplicht voor export naar het VK.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin