Brede oproep om escalerend boerenprotest te stoppen

28-07-2022 | |
Afval op de A7 tussen Drachtstercompagnie en Frieschepalen gedumpt door boeren uit protest tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen. - Foto: ANP
Afval op de A7 tussen Drachtstercompagnie en Frieschepalen gedumpt door boeren uit protest tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen. - Foto: ANP

Politie, boerenbestuurders en politici roepen boeren op om te stoppen met gevaarlijke protesten op snelwegen.

De afgelopen dagen hebben actievoerende boeren en anderen snelwegen geblokkeerd met trekkers of door afval, grond, of mest te dumpen, en brand gesticht. Bedrijven die Rijkswaterstaat inschakelde om de boel op te ruimen, krijgen intimiderende telefoontjes om hun werkzaamheden te staken.

Het was aanleiding voor NMV-voorman Henk Bleker om donderdagochtend de oproep te doen via Boerderij aan de actievoerders om de ‘onverantwoorde’ acties te staken: “We moeten zeker actie blijven voeren, maar de manier waarop het nu gebeurt is onverantwoord.”

Wat volgens hem zou kunnen helpen om de sfeer wat te bekoelen, is dat het kabinet écht naar de boeren zou luisteren en wil praten over de heikele punten in de stikstofplannen.

Bleker boos over gang van zaken

Bleker is hoorbaar boos over de gang van zaken. “En dan heb ik in Den Haag rondgelopen, ik ben wat gewend. Nu worden er alleen maar woordspelletjes gespeeld, in de brief schrijft Johan Remkes dat er ‘geen taboes zijn’, maar er mag niet worden gesproken over de doelen. Zolang het kabinet zich verschuilt achter woorden als ‘we hebben geen keus’, wat overigens volgens mij niet waar is, blijft de irritatie onder boeren groot. Daar moet een eind aan komen door er open over te kunnen praten. Ik zal dat ook met Remkes zelf bespreken, als Groningers onder elkaar moet hij daar toch begrip voor hebben.”

Ook andere boerenbestuurders, zoals Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord en de landelijk voorzitter van LTO, keuren op social media de gevaarlijke acties af en roepen op om protestacties ‘binnen de wet’ te houden.

FDF en Agractie

Farmers Defence Force (FDF) en Agractie zeggen dat de regering de nieuwe boerenacties op en rond snelwegen kan stoppen door de stikstofplannen aan te passen. “Wij vinden de acties ook niet leuk, daarom moet de regering nu gaan bewegen”, zo reageert Erik Luiten van Agractie.

Overigens zeggen FDF en Agractie niet zelf bij de actie betrokken te zijn geweest. “We begrijpen de frustratie bij veel boeren en dat ze daar uiting aan geven. Maar wij roepen alleen op om te demonstreren binnen de grenzen van de wet”, aldus Luiten van Agractie. Van den Oever van FDF keurt de acties niet af: “Zolang het een beetje blikschade is, vind ik het allemaal niet zo erg.”

De ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en voor Natuur en Stikstof vinden dat de boerenacties op de snelwegen te ver gaan. Vrijwel gelijktijdig publiceerden zij tweets waarin ze actievoerders vroegen geen snelwegen te blokkeren, maar met het kabinet om tafel te gaan.

Rutte: protestacties op snelwegen onacceptabel

Zo ook premier Rutte. Hij schrijft op Twitter dat hij de “protestacties van een kleine groep boeren” op de snelwegen “onacceptabel” en levensgevaarlijk vindt. “Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten”, twittert Rutte. Hij spreekt zijn steun uit voor zowel Rijkswaterstaat als de politie “die met man en macht werken om de gevolgen van deze acties te beperken”, en roept mensen die bedreigd worden op om aangifte te doen.

Op social media zei Caroline van der Plas eerder deze week dat ze alle protesten binnen de wet ondersteunt. Donderdag liet ze weten dat ze voorlopig alle media-optredens en werkbezoeken afzegt, vanwege doodsbedreigingen aan haar adres. “Ik voel me niet veilig op dit moment.” Ze zegt meerdere berichten per week te ontvangen. “De anti-boerlobby of de anti-BBB-lobby draait op volle toeren. De haatberichten nemen in hevige mate toe en nu komen ook doodsbedreigingen binnen”, aldus Van der Plas. “Kennelijk wordt BBB te groot in de peilingen en vinden mensen dan dat ze haat over je heen mogen storten.”

van Rooijen


Beheer