‘Brede weersverzekering nog nooit zo aantrekkelijk’

Meer maatwerk, betere voorwaarden. Volgens Jan Schreuder van Vereinigte Hagel is het een mooi moment om in te stappen in de brede weersverzekering, om gewasschade door extreem weer te kunnen opvangen.

Waar Marien Boersma van Agriver onlangs in onze media akkerbouwers op het hart drukte om zelf alle mogelijke risico’s te tackelen, is Jan Schreuder (52) van Vereinigte Hagel een stuk motiverender richting het afsluiten van een brede weersverzekering. “De brede weersverzekering is nog nooit eerder zo aantrekkelijk geweest als nu”, zegt de directeur. “Mooi moment om in te stappen, dus. Naast het afschaffen van de assurantiebelasting kunnen we meer maatwerk bieden; er zijn meer keuzemogelijkheden.”

Als voorbeeld noemt hij de optie van 90% eigen risico bij droogte voor telers die kunnen beregenen. Dat brengt de premie fors omlaag. Hitte valt hier overigens nog niet onder, het product omvat de meest voorkomende weerrisico’s. “Mocht er vraag komen naar een hitteverzekering, dan kunnen we dat overwegen.”

Volledig uitkeren bij 8% schade door zware neerslag

Ook bestaat dit jaar de optie om binnen de brede weersverzekering al bij 8% schade door zware neerslag volledig uit te keren. “Vorig jaar hebben we hiermee een pilot gehouden onder ongeveer honderd telers en die was zo succesvol dat we dit nu op grote schaal verder uitrollen”, vertelt Schreuder. “Er is veel belangstelling voor. Ik verwacht dat het grootste deel van onze verzekerden meedoet. Netto kost het niet veel meer, namelijk. Bovendien is het voor een heel aantal gewassen aantrekkelijker om een brede weersverzekering af te sluiten dan een hagel- of stormdekking. Je krijgt meer voor minder.”

Schreuder verwacht dan ook 10 tot 20% meer deelnemers aan de brede weersverzekering in 2020. Vorig jaar waren het er zo’n 1.900. De oprichting van de brede weersverzekering was in 2010, met ongeveer 300 deelnemers.

Lees verder onder de foto

Pootgoed in de nattigheid. Overmatige neerslag is overmacht. - Foto: Mark Pasveer
Pootgoed in de nattigheid. Overmatige neerslag is overmacht. - Foto: Mark Pasveer

‘Goed product is plicht’

Boerenzoon Schreuder houdt kantoor in Smilde. Hier zette hij in 2006 de Nederlandse tak van de Duitse verzekeringsmaatschappij, actief in tien landen, op. Inmiddels bezoeken vijf buitendienstmedewerkers de klanten en tussenpersonen. “We doen er alles aan om een goed product te hebben voor de sector en een goede dekking voor de leden”, belooft Schreuder. “Dat zie ik als onze plicht. De leden hebben ons een opdracht gegeven en daarvoor krijgen we vertrouwen. Dus zeggen we wat we doen en doen we wat we zeggen. Dat houdt het langste stand. Ons marktaandeel is niet voor niets gegroeid naar ongeveer 60%.”

Kun je het financieel aan als er een hagelbui of een extreme regenbui overtrekt in augustus? Prima! Maar negeer het risico niet omdat je het te duur vindt

Vereinigte Hagel en Agriver zijn de enige aanbieders van de brede weersverzekering aan Nederlandse akkerbouwers. Schreuder: “Ik ga akkerbouwers niet vertellen wat ze moeten doen. Hoe ze klimaatverandering moeten ondervangen. Een agrarisch ondernemer weet dat heel goed zelf, hij doet namelijk al zijn best om zijn bedrijf zo goed mogelijk door te geven aan de volgende generatie. Je wil je grond in goede conditie houden. Je maakt veel kosten, dan wil je ook oogsten. Maar als je grond dichtslaat door extreme neerslag dan doe je daar niks tegen. Aardappelplanten beginnen na 24 uur in de nattigheid te rotten. Tegen hagel weer je je ook niet. Het gaat er mij om dat je je verdiept in de brede weersverzekering en het een bewuste keuze is. Kun je het financieel aan als er een hagelbui of een extreme regenbui overtrekt in augustus? Prima! Maar negeer het risico niet omdat je het te duur vindt. Vergeet niet, je inkomen staat buiten op het veld. Wat je niet oogst, kun je niet verkopen. Je hoort weleens uitspraken als: mijn vierrijige rupsrooier is mijn verzekering. Maar die kan ook niks als je aardappelen zijn verrot.”

‘Branche is er nog niet’

De brede weersverzekering maakt dus positieve stappen, maar de branche is er volgens Schreuder nog niet. “We hebben jarenlang samen met de standsorganisaties getrokken aan de brede weersverzekering en ervoor gezorgd dat oneerlijkheid teniet is gedaan, zoals de assurantiebelasting die op de verzekering zat. Het droge jaar 2018 heeft de overheid doen inzien dat het anders moet.”

Met het invoeren van deze verzekeringsvorm heeft de overheid aangegeven dat het risico bij de teler moet liggen, gaat Schreuder verder. “Omdat het risico vroeger bij de overheid lag, mogen wij als sector ook iets terugverwachten. In Nederland maken we gebruik van de Europese Omnibusregeling, zoals andere landen ook doen. De regeling betekent een lagere subsidiabele schadedrempel van 20%. De subsidie mag dan bovendien maximaal 70% zijn. Overheden mogen zelf het subsidiepercentage bepalen en dat is in Nederland vastgesteld op 63,7%. We gaan voor een gelijk speelveld en de mogelijkheden daartoe zijn er.”

Er is soms onduidelijkheid over de meetmethodes van de droogtecriteria. “We kunnen vanaf dit jaar nauwkeuriger per gemeente het neerslagtekort inzien van april tot en met september. De drempel is bij ons 250 millimeter. Zit je daar boven, dan val je onder de dekking.”

Lees verder onder de foto

Jan Schreuder (52) van Vereinigte Hagel zette hij in 2006 de Nederlandse tak van de Duitse verzekeringsmaatschappij, actief in tien landen, op. - Foto: Jan Willem van Vliet
Jan Schreuder (52) van Vereinigte Hagel zette hij in 2006 de Nederlandse tak van de Duitse verzekeringsmaatschappij, actief in tien landen, op. - Foto: Jan Willem van Vliet

Eerder uitkering bij wateroverlast

Voor wateroverlast gelden nieuwe drempels: telers kunnen voor akkerbouwgewassen kiezen uit een schadedrempel van 8% of 21%. Uitgekeerd wordt als er 50 millimeter valt in 24 uur, 85 millimeter in twee dagen, 40 millimeter in vier dagen, 150 millimeter in twee weken of 240 millimeter in 28 dagen. “De neerslag wordt gemeten per vierkante kilometer op perceelsniveau. Altijd 24 uur terug, dus een bui valt er als geheel in.”

Vorig jaar kwamen zo’n beetje alle weersomstandigheden voorbij, somt Schreuder op. “Het begon met nachtvorst, daarna hagelschade en na de constante droogte – vooral in Oost-Nederland – op het eind van het seizoen de vele regen. Er staat nu, in maart, nog steeds 2.000 hectare aardappelen en uien in de grond.”

Het weer wordt extremer en daarmee de brede weersverzekering belangrijker

Meer deelnemers komt de verzekering ten goede, zegt Schreuder. “Een stabiel product met groot draagvlak is ons doel. Zodat we samen de risico’s dragen voor wateroverlast, vorst, hagel en droogte. Elkaar helpen om door te gaan met je bedrijf als er grote weerschade is. Het weer wordt extremer en daarmee de brede weersverzekering belangrijker.”

Hij adviseert geïnteresseerden om zich goed in de materie te verdiepen. “De winterperiode is ideaal om alles op een rijtje te zetten. Wat krijg ik voor elke euro die ik inleg? Het verschil zit ’m in de details. Je verzekeringsmaatschappij leer je pas kennen na schade; hoe wordt deze afgehandeld. Soms betaal je wat meer, maar krijg je ook veel meer uitgekeerd.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.