Bredene doet statiegeldproef tegen zwerfafval op het strand

14-07 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De gemeente Bredene in België doet deze zomer een proef om de inzameling van drankenflesjes op het strand te bevorderen. De gemeente in West-Vlaanderen voert tijdelijk statiegeld in van 20 cent per PET-fles.

De proef loopt van 15 juli tot 15 augustus. Op het strand zijn drie plaatsen aangewezen waar de flesjes ingeleverd kunnen worden. De kustgemeente wil zo het zwerfafval aanpakken op het strand en bewijzen dat een statiegeldsysteem werkt, meldt de Belgische nieuwssite Vilt.

Volgens burgemeester Steve Vandenberghe storen mensen zich aan het afval dat achterblijft op het strand. “Tegen het einde van de dag liggen er meer plastic flesjes en blikjes op het strand dan dat er dagjestoeristen op een handdoek hebben gelegen.”

Statiegeld dé manier om zwerfafval te verminderen

Vandenberghe is een voorstander van statiegeld en ziet de proef als een eerste stap om mensen en toeristen vertrouwd te maken met statiegeld. “Daarnaast willen we aan de Vlaamse regering bewijzen dat statiegeld de enige manier is om het zwerfafval significant te verminderen.”

Bredene is net als veel andere gemeenten al geruime tijd aangesloten bij de statiegeldalliantie. Bredene was al eerder van plan om een statiegeldsysteem in te voeren, maar dat is juridisch nog niet haalbaar.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer