Bredere kritiek op prijzenslag in Duitse supers

06-01-2021 | |
In december was het vooral Lidl die boze boeren aan de poort kreeg. Dat ging onder meer om de lage prijzen die varkensboeren krijgen voor varkensvlees. Foto: ANP
In december was het vooral Lidl die boze boeren aan de poort kreeg. Dat ging onder meer om de lage prijzen die varkensboeren krijgen voor varkensvlees. Foto: ANP

De boerenblokkades van Aldi-vestigingen in Duitsland zijn eerder deze week vooralsnog beëindigd. De kritiek op stunten met voedingsprijzen komt niet alleen uit boerenkringen.

De kritiek op Duitse supermarkten die klanten lokken met lage prijzen voor voedingsmiddelen neemt toe. Prijsverlagingen door discounters als Lidl en Aldi, maar ook door andere supermarktketens zoals Rewe, leidden in december en de eerste week van dit jaar tot blokkades van supermarkten en vooral distributiecentra. In december was het vooral Lidl die boze boeren aan de poort kreeg. Dat ging onder meer om de lage prijzen die varkensboeren krijgen voor varkensvlees. Lidl en Rewe deden in ieder geval enkele toezeggingen om prijzen te verhogen, dat geldt echter voor hooguit een deel van het assortiment.

Boterprijs fors lager na Kerstmis

Een verlaging van de inkoopprijzen voor boter door Aldi ontketende protestacties bij distributiecentra van Aldi door heel Duitsland. Uit de prijsonderhandelingen tussen de zuivelindustrie en Aldi kwam naar buiten dat de boterprijzen begin dit jaar met ongeveer 50 tot 60 cent per kilo omlaag zouden gaan. Dat gaat om de prijs die de zuivelaars ontvangen. Volgens de agrarische nieuwssite Agrarheute zijn de boterprijzen in ieder geval in Zuid-Duitsland inmiddels fors lager vastgesteld, ondanks de acties. De noteringen op de boter- en kaasbeurs in Kempten zijn ongeveer 0,56 cent per kilo lager dan voor de kerst volgens Agrarheute.

Duitse en Nederlandse boter

Roomboter is in de Duitse winkels doorgaans goedkoper dan in het zuivelland Nederland. Zo verkoopt Aldi Nord een pakje boter onder het eigen merk ‘Milsani’ voor € 1,39. Dat is volgens de website in januari in ieder geval Duitse boter. Ook Lidl biedt deze week in Duitsland boter aan voor € 1,39 per 250 gram, dat gaat dan weer om Nederlandse boter ‘Frau Antje Beste Butter’.

Bij Jumbo in Nederland bijvoorbeeld kost de goedkoopste roomboter (eigen merk) in een verpakking van 250 gram € 1,89 (volgens de website op 5 januari). Per kilo een prijsverschil van € 2 en de kans is groot dat het bij de Nederlandse Jumbo’s gaat om Duitse roomboter. Ook bij andere supermarkten in Nederland komen de goedkoopste pakjes boter vaak uit buurlanden Duitsland en België.

Duidelijke bijval van politici

In Duitsland stellen boeren net als in Nederland dat hogere kosten voor onder meer dierenwelzijn en duurzamer produceren niet of amper vergoed worden. Dat moet anders vinden zij onder aanvoering van het initiatief ‘Land schafft Verbindung’ (LsV). Ook de reguliere boerenbonden zoals het invloedrijke Bauernverband steunen de oproep voor betere prijzen. Vanaf 11 januari staat in Duitsland overleg gepland tussen boeren en onder meer de retail over de prijspolitiek. Dat is enkele dagen voor een overleg in Nederland op 14 januari, Dat gaat eveneens over het verdienmodel na acties door Nederlandse boeren in december.

De goedkoopste pakjes boter in Nederlandse supermarkten komen vaak uit Duitsland en België

De boeren krijgen in Duitsland in ieder geval duidelijke bijval van politici zoals de federale landbouwminister Klöckner (CDU). Zij heeft meerdere oproepen gedaan aan de Duitse supermarkten om hun verantwoordelijkheid op te pakken. Bij de acties in Nedersaksen kregen de boeren steunbetuigingen van milieuminister Lies (SPD) en in Thüringen toonde de deelstaatminister voor landbouw, Benjamin-Immanuel Hoff (die Linke), in ieder geval begrip voor de boeren die hogere prijzen eisen.

Consumentenbonden

Deze week hekelde de koepel van consumentenbonden eveneens de lage prijzenpolitiek voor voedingsmiddelen door supermarkten in Duitsland, onder meer in het blad Der Spiegel. De Verbraucherzentrale hekelt niet alleen de ‘extreme prijzenslag’, ze willen ook dat milieu- en dierenwelzijnskosten veel sterker tot uitdrukking komen in de prijzen.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer