Brekebenen op landbouw

02-09 | |
Vergaderboer Columnist
Minister Christianne van der Wal, Natuur en Stikstof, en haar collega Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tijdens een bezoek aan een boerenbedrijf. - Foto: ANP
Minister Christianne van der Wal, Natuur en Stikstof, en haar collega Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tijdens een bezoek aan een boerenbedrijf. - Foto: ANP

De naam ‘ministerie van landbouw’ is misleidend. Bij het ministerie staat de natuur voorop, en dat blijkt voor de boer een ramp.

Wat een tegenvaller. Na jaren van onzekerheid komt er een kabinet met twee ministers die zich met landbouw bezighouden: Henk Staghouwer als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en Christianne van der Wal als minister voor Natuur en Stikstof. “Eindelijk”, denk je. “Nu wordt er gewerkt aan onze toekomst. Een verademing na jaren van onzekerheid”.

Vergeet het maar. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt aan duurzaam voedsel, waardevolle natuur en een vitaal platteland. Dit staat op hun site. Het woord boer komt er niet in voor. De nadruk ligt op natuur en voedselkwaliteit, die duurzaam geproduceerd moet zijn. Daarom is de naam ministerie van landbouw misleidend. Dan verwacht je dat die opkomt voor de boeren.

Zoals bijvoorbeeld het ministerie van Economische Zaken. Die staat wel voor de ontwikkeling van de bedrijven. Zij willen de ondernemers ‘de ruimte geven om te vernieuwen en het benutten van de economische kansen van verduurzaming en digitalisering.’ Dat is andere koek dan die van landbouw. Bij Economische Zaken staat de ondernemer voorop. Bij landbouw de natuur. Dat blijkt een ramp.

Beide ministers bakken er weinig van

Dan zouden de ministers nog het verschil kunnen maken. Nou, dat is niet het geval. Beide bakken er weinig van. Staghouwer geeft nog de indruk het goed voor te hebben met de boer, maar hij maakt weinig klaar. De derogatie dreigt te verdwijnen en in Brussel bereikt hij weinig.

Ja, wat kun je ook verwachten van de man, die niet eens de landbouwvisie kan schrijven, waar echt toekomst voor de boer uit blijkt. Wel uniek, een perspectiefnota zonder perspectief.

Dan VVD-minister Van der Wal. Die beloofde “woest aantrekkelijke stoppersregelingen”. Daar is haar hele beleid – als je het al beleid zou willen noemen – op gebaseerd. Dat lukt niet. Brussel ziet de regelingen als staatssteun. Als dat zo blijft, is er dus geen beleid. In ieder geval vertraging in de uitvoering, terwijl ze zegt dat er haast is vanwege natuurbehoud.

Een tegenvaller voor Van der Wal, die zich manifesteert als een ambtenaar, die de opdrachten van D66’er Tjeerd de Groot naadloos uitvoert. We hebben haar nog op geen enkele originele gedachte kunnen betrappen.

Brekebenen op landbouw dus.Beheer