Skip to content

Brexit bedreigt Britse vleesexport van € 2,3 miljard

Updated on:
Handel
Nieuws
Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

De Britse export van vleesproducten, waarmee jaarlijks € 2,3 miljard is gemoeid, wordt ernstig bedreigd door de ingewikkelde en dure procedures na brexit.

“De procedures die de regering voorstelt voor de invoer en export van goederen zullen de handel met andere landen ernstig belemmeren, precies op het moment dat we een zo soepel mogelijke werking nodig hebben.”

Die waarschuwing komt van de British Meat Processors Association, de organisatie voor de Britse vleesverwerkende industrie. Steeds meer Britse bedrijven en hun organisaties waarschuwen dat de systemen die zijn of worden opgezet om de douane- en andere procedures na brexit te regelen niet werken of bij lange na nog niet klaar zijn. “Zonder werkbaar systeem komen de vleesexport en duizenden banen in de industrie zelf en de veehouderij in gevaar”, stelt nu ook de BMPA.

Zonder werkbaar systeem komen de vleesexport en duizenden banen in de industrie zelf en de veehouderij in gevaar

“Met minder dan vier maanden te gaan, heeft ons land een erbarmelijk tekort aan infrastructuur en mensen om de nieuwe systemen te bedienen. Als dat niet wordt opgelost, dan komen er ontzettende vertragingen, extra kosten en verloren orders.” De organisatie voor de vleesindustrie citeert de Britse belastingdienst HMRC die heeft aangegeven dat het bedrijfsleven samen 215 miljoen extra douaneverklaringen zal moeten regelen met een totale kostenpost van € 6,6 miljard.

“En de vleesindustrie hoort tot de meest zwaar getroffen sectoren. De premier moet nu onmiddellijk in actie komen. Er zijn zaken die geregeld moeten worden, deal of no deal, en als dat niet gebeurt dat komt de vleesexport krakend tot stilstand.”

Computersysteem nog in ontwikkeling

Specifiek stelt de organisatie onder meer dat voor de export ook naar de EU straks gezondheidscertificaten nodig zijn. Dat geldt momenteel alleen voor derde landen, die een klein percentage vormen van alle zendingen, maar na 1 januari vallen alle 27 EU-landen ook in die categorie. Op dit moment zijn daarvoor papieren formulieren nodig, terwijl het beloofde computersysteem nog in ontwikkeling is. Ook zijn er nog lang niet voldoende vee-artsen die de vereiste verklaringen mogen afgeven.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin