Brexit bedreigt export Britse huisdierenvoeding

24-02-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Na onder meer de visserij en de varkenssector hebben nu ook de Britse fabrikanten van voer voor huisdieren gewaarschuwd dat de handel naar de EU ernstig wordt bedreigd door brexit.

“We hebben een stapel meer administratieve lasten, een tekort aan dierenartsen en vrachtbedrijven die ladingen weigeren, omdat ze vrezen voor oponthoud aan de grens”, zegt directeur Michael Bellingham van de Pet Food Manufacturers Association PFMA. De sector draait jaarlijks een omzet van rond de € 4 miljard en exporteert jaarlijks voor € 325 miljoen naar landen in de Europese Unie.

Die uitvoer is echter zo goed als onuitvoerbaar sinds brexit, blijkt uit een enquête onder de leden van de PFMA. Volgens Bellingham worden ‘de meest onzinnige details gevraagd’, zoals de exacte locatie van boerderijen of andere leveranciers waar grondstoffen vandaan zijn gekomen, of data waarop vee geslacht is dat als grondstof is gebruikt.

Certificering door dierenarts nodig

Eén van de grote bottlenecks is ook dat voor de uitvoer van producten van dierlijke afkomst, wat bij huisdierenvoer vaak het geval is, certificering door een erkende dierenarts nodig is. “Veel officiële dierenartsen weigeren dat extra werk, vaak omdat ze niet precies weten wat ervan hen wordt verwacht,” aldus Bellingham. Zijn organisatie heeft de problemen aangemeld bij de vaste Kamercommissie voor voeding en platteland die momenteel een onderzoek instelt naar de brexit-problemen voor de food- en drankensector.

De Nederlandse ambassade in Londen waarschuwt er regelmatig voor dat exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 april of uiterlijk 1 juli ook met veel nieuwe voorschriften en controles te maken krijgen. Dan voert het VK de eigen regels in die de EU al vanaf 1 januari hanteert.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer