Doorgaan naar artikel

Brexit is zeker, maar onzekerheid nog niet voorbij

Foto: ANP - Foto: "BEN STANSALL"

Foto: ANP

Brexit gaat door op 31 januari maar wat er eind volgend jaar gaat gebeuren, is nog altijd onzeker. Boerenorganisaties zijn nog niet gerustgesteld.

Met de overweldigende overwinning van de conservatieve premier Boris Johnson bij de Britse verkiezingen van vorige week donderdag is zeker dat Groot-Brittannië per 31 januari uit de Europese Unie treedt. Johnson wil in die beperkte tijd een nieuw handelsakkoord proberen te sluiten met de EU. Maar of dat lukt is lang niet zeker, waarmee een harde brexit nog altijd niet uit de lucht is.

‘Get Brexit Done’

Johnson ging de verkiezingen in met de slogan ‘Get Brexit Done’. Nu hij een grote meerderheid in het Lagerhuis heeft verworven, ligt de weg daar naar toe open. Nog deze week zal de premier de eerder diverse malen verworpen terugtreed-wet in het nieuwe parlement ter stemming brengen met een goedkeuring als zekere uitkomst. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk (VK) over 45 dagen formeel uit de EU treedt. De overeenkomst bepaalt ook dat er dan een overgangsperiode tot eind volgend jaar intreedt waarin vrijwel alles net zo blijft als tot nu toe.

Zorgen bij boerenorganisaties

Maar dan? Dat is de grote vraag die ook in commentaren van boerenleiders opdoemt. Een nieuwe handelsovereenkomst tussen de EU en het VK moet uiterlijk in de zomer van 2020 klaar zijn om alle partijen, inclusief de 27 overblijvende lidstaten, de gelegenheid te geven dat akkoord verder goed te keuren. Zo’n complexe deal in net een halfjaar rond krijgen is echter vrijwel uitgesloten, wordt vooral in Brussel geroepen. Omdat Johnson vanuit zijn nieuwe machtspositie weinig bereid zal zijn om de overgangstijd op te rekken, dreigt dan alsnog een harde brexit met WTO-bepalingen en -heffingen, die de wederzijdse handel ernstig zouden bemoeilijken.

Bezorgd om toekomstige handelsrelatie

“We gaan nu hard met de nieuwe regering aan het werk. Top of the list is brexit. Het is absoluut noodzakelijk dat we een handelsdeal met de EU sluiten die zo vrij en belemmeringsvrij is als maar mogelijk en zo voorkomen dat we met onze grootste partner moeten handelen op WTO-voorwaarden,” zegt voorzitter Minette Batters van de National Farmers Union of England. Haar collega Zoe Davids van de National Pig Association: “De overtuigende overwinning van Johnson maakt een eind aan de onzekerheid voor de komende twaalf maanden. We blijven echter nog altijd bezorgd over de toekomstige handelsrelatie met de EU.”

Zorgen om ‘chloorkip’

De Britse boerenbonden benadrukken in koor nog een ander punt: de handelsakkoorden die het VK nu zelfstandig wil en kan gaan sluiten met andere landen, de VS voorop. Batters: “Ons toekomstige handelsbeleid moet het niet mogelijk maken dat er voeding ons land binnenkomt dat is geproduceerd op een manier die hier illegaal zou zijn.” Het meest geciteerde voorbeeld hier is met chloor behandelde kip die in de EU niet in de verkoop mag komen, maar dat de VS graag in grote hoeveelheden naar het VK wil verkopen. Niet voor niets hamert de EU er nu al, zelfs bij monde van Angela Merkel en Emmanuel Macron, op dat Londen straks wel de hoge Europese eisen voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en dergelijke moet aanhouden wil het de vrije handel met de EU houden. Is er immers wél vrije handel maar met lagere Britse eisen dan kan goedkoper geproduceerde voeding – zeg chloorkip – of andere waar via de Britse achterdeur de EU binnenstromen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin