Doorgaan naar artikel

Brexit is zeker met klinkende zege Johnson

Foto: ANP -

Foto: ANP

Met de overweldigende overwinning van de conservatieve premier Boris Johnson bij de Britse verkiezingen is zeker dat Groot-Brittannië per 31 januari uit de Europese Unie treedt.

Daarbij geldt een overgangsperiode tot 2020 waarin veel zaken rond bijvoorbeeld goederentransport onveranderd blijven. Johnson wil in die beperkte tijd een nieuw handelsakkoord proberen te sluiten met de EU.

Einde aan onzekerheid

Boeren in het Verenigd Koninkrijk (VK) en Ierland zijn niet altijd blij met die uitkomst maar wel dat er nu eindelijk een eind lijkt te komen aan de al sinds het referendum van 2016 heersende onzekerheid. De brexit-datum is in die tijd al verschillende malen verschoven. Johnson is de verkiezingen ingegaan met de slogan ‘Get Brexit Done’ en heeft daarmee een absolute meerderheid behaald. “Brexit is nu een onloochenbaar, onweerstaanbaar en onbetwijfelbaar besluit van het Britse volk”, aldus de premier.

Lees verder onder het kader.

Schotland

“We hebben nu de kans om Brexit achter ons te laten en zelf ons land te regeren voor een betere toekomst. De regering kan nu ook een eigen beleid gaan ontwikkelen voor de landbouw. We hebben te lang in onzekerheid gezeten, al dat geplan voor brexit heeft het ministerie voor plattelandszaken te lang in zijn greep gehouden”, zegt Michael Seals, een boer met een gemengd bedrijf tegen vakblad Farmers Weekly. Veehouder David Colthart is het daarmee eens: “De meeste boeren willen dat brexit nu eindelijk eens geregeld wordt. De onzekerheid is ‘killing’ de markt.” Colthart heeft echter wel een opdoemend probleem: hij zit in Schotland. Bij de verkiezingen heeft de Schotse partij SNP eveneens fors gewonnen waardoor de zelfstandigheid van Schotland, dat graag in de EU wil blijven, weer boven aan de agenda is gekomen.

Harde brexit

Voorzitter Joe Healy van de Irish Farmers Association vindt het positief dat er nu een stabiele regering in het VK komt die duidelijkheid kan scheppen. “Wat ons nu het meeste zorgen baart is dat de overgangsperiode eind 2020 eindigt. Het is haast onmogelijk om in die korte tijd nieuwe handelsafspraken tussen de EU en Londen te maken. Daarmee ligt het scenario van een harde brexit nog altijd levensgroot op tafel.”

Medeauteur: ANP

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin