Doorgaan naar artikel

Brexit maakt voedsel duurder voor Britten

Britse gezinnen waren de afgelopen twee jaar € 240 extra kwijt aan voedsel als gevolg van brexit.

Nieuws
Food
brexit premium

Brexit maakte levensmiddelen de afgelopen jaren veel duurder voor de Britse consument. - Foto: ANP

Brexit heeft voeding in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen twee jaar in totaal bijna € 6,4 miljard duurder gemaakt. Per gezin betekent dat over die periode gezien een extra uitgave van € 240.

Dat berekent de London School of Economics in een rapport over het verband tussen de nieuwe handelsbarrières en de consumentenprijzen. De onderzoekers melden daarbij dat in 2015, het laatste jaar vóór het brexit-referendum, 77% van alle geïmporteerde voeding uit de EU afkomstig was.

Veel Britse bedrijven hebben direct na de uittreding begin 2020 hogere prijzen voor voedingsmiddelen en -ingrediënten doorberekend in hun verkoopprijzen. Die kosten waren het hoogst voor vers vlees en daarvan gemaakte producten, vanwege het daarvoor noodzakelijke extra papierwerk en de controles. Voor groente als uien, wortelen of broccoli waren er echter nauwelijks extra kosten, althans tot nu toe.

‘Einde aan frictieloze handel’

“De vrije markt in de EU is een diep handelsblok dat niet alleen tarieven uitsluit, maar ook verschillen in de regels voor voeding, waardoor er een frictieloze handel bestaat tussen de lidstaten. Dat was de situatie voor brexit. Door de EU te verlaten, verruilde het VK die handelsrelatie met weinig belemmeringen voor één met een breed scala aan controles, formulieren en vereisten om goederen over de grens te laten komen. Bedrijven kregen te maken met hogere kosten en hebben de meeste daarvan doorberekend aan de consument”, stelt Richard Davies, mede-opsteller van het rapport.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin