Skip to content

Brexit-onderhandelingen beginnen maandag

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Michel Barnier - Foto: ANP

Michel Barnier - Foto: ANP

De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de toekomstige relatie gaan maandagmiddag van start in Brussel.

De eerste ronde loopt tot donderdag. In maart volgt een tweede ronde in Londen. Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, zei dat dinsdag nadat EU-ministers zijn mandaat hadden vastgesteld. Naast de handelsrelatie moeten ook afspraken worden gemaakt over zaken als visserij, veiligheid, buitenlands beleid, defensie, energie en transport. Barnier stelt voor om daar tien onderhandelingstafels voor op te zetten.

Eerlijke concurrentie in het ambitieuze partnerschap

“Het is ons beider belang een akkoord te bereiken over een hele reeks onderwerpen. Maar niet tegen elke prijs”, aldus Barnier. Hij wil ‘solide garanties’ over eerlijke concurrentie in het ambitieuze partnerschap dat hij voor ogen heeft. Bedrijven moeten kunnen concurreren op een gelijk speelveld, zei hij.

Er is maar heel weinig tijd voor de heel moeilijke onderhandelingen

De Britten willen de Europese interne markt en douane-unie op 1 januari verlaten. “Er is maar heel weinig tijd voor de heel moeilijke onderhandelingen”, zei de Fransman. Hij wees erop dat het de Britse regering is die zorgt voor de tijdsdruk.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin