Doorgaan naar artikel

Brexit-onderhandelingen worden intensiever

Onderhandelaar aan EU-kant Michel Barnier. Foto: ANP

Onderhandelaar aan EU-kant Michel Barnier. Foto: ANP

De onderhandelaars over brexit, aan EU-kant Michel Barnier en aan de kant van het Verenigd Koninkrijk David Frost, moeten nog intensiever aan het werk in een laatste poging om de bestaande geschillen te overbruggen.

Dat hebben voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Britse premier Boris Johnson verordonneerd na een video-conferentie. “Zij zijn het eens over het belang om, als dat maar enigszins mogelijk is, overeenstemming te bereiken als sterke basis voor een strategische EU/VK-relatie in de toekomst ”, aldus een verklaring.

Wel vooruitgang geboekt

De twee bestuurders vinden wel dat er de laatste tijd vooruitgang is geboekt, maar dat er nog altijd grote belangrijke ‘kloven’ zijn overgebleven. Von der Leyen en Johnson zullen elkaar de komende tijd regelmatig spreken om de druk op de ketel te houden.

De onderhandelingen over Brexit zitten nog geen drie maanden voor de deadline van 31 december nog altijd in een impasse. In principe moet er al deze maand een akkoord worden bereikt om dat nog tijdig door alle benodigde goedkeuringsprocedures te krijgen.

Apart praten met lidstaten

De belangrijkste verschillen van mening blijven het gelijke speelveld, met name het ‘uitdelen’ van staatssteun door de Britten, maar ook overeenkomstige eisen en standaarden voor producten, en de toegang van EU-vissers tot de Britse wateren. Over dat laatste punt gaat EU-onderhandelaar Michel Barnier nu apart praten met de betrokken lidstaten om te kijken of die wat water in de wijn willen doen.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin