Doorgaan naar artikel

Brexit-overleg komt nu op ‘erg gevaarlijk terrein’

Geüpdatet op:
Handel
Achtergrond
De Britse premier Boris Johnson wil alleen nog verder onderhandelen over brexit als de EU haar houding ‘fundamenteel verandert’. Foto: ANP

De Britse premier Boris Johnson wil alleen nog verder onderhandelen over brexit als de EU haar houding ‘fundamenteel verandert’. Foto: ANP

De Britse foodindustrie én landbouw zijn ernstig bezorgd over de dreiging van een harde brexit. Organisaties dringen erop aan een no-deal brexit te voorkomen.

De Britse premier Boris Johnson wil alleen nog verder onderhandelen over brexit als de EU haar houding ‘fundamenteel verandert’. “Anders gaan we echt voor een no-deal.” EU-onderhandelaar Michel Barnier hoeft deze week ook niet naar Londen te komen voor verder overleg. De EU heeft op haar beurt tijdens de top met regeringsleiders van vorige week geen duimbreed toegegeven op de al bekende standpunten.

Getroffen door in- en uitvoerheffingen

“Daarmee komen we met brexit op erg gevaarlijk terrein”, zegt directeur Ian Wright van de Britse Food and Drink Federation (FDF). Een week of tien voor de harde deadline van 31 december is er nog geen enkel zicht op nieuwe handelsafspraken tussen het VK en de EU. De handel tussen beide partners dreigt daarmee getroffen te worden door in- en uitvoerheffingen, quota, nieuwe en vooral verschillende regels en eisen en andere belemmeringen. Eén voorbeeld uit de praktijk: de Nederlandse douane waarschuwt dat wie naar Engeland reist volgend jaar geen blokje cheddar- of stiltonkaas en ook geen bacon mee mag nemen. “Het VK is straks een derde land, invoer van zuivel en vlees is dan verboden. Treffen we het aan, dan gooien we het in de vuilnisbak.”

Britse bedrijfsleven wil no-deal brexit voorkomen

Aan Britse kant is met Johnsons opmerkingen de vrees voor een no-deal brexit sterk opgelaaid. Dat komt te meer daar er nu ook concrete voorbereidingen zichtbaar worden, met name in Kent waar enorme parkeerterreinen worden aangelegd voor de duizenden vrachtwagens die straks mogelijk dagen moeten wachten, voordat ze door de douane kunnen en naar de EU kunnen doorrijden. Het gezamenlijke Britse bedrijfsleven dringt er bij beide partijen op aan om al het mogelijke te doen om een no-deal brexit te voorkomen. “We hebben de coronacrisis, daar kunnen we echt geen chaos van b rexit bij hebben.”

Hogere prijzen voor winkelend publiek

De FDF én de grote supermarkten waarschuwen voor lege vakken en uiteindelijk hogere prijzen voor de veelgeplaagde consument. Wright: “Het winkelende publiek zal, letterlijk, de prijs betalen. Bij de EU-ingevoerde voedingen dranken zullen de tarieven tot 18% stijgen, wat onvermijdelijk tot prijsverhogingen leidt. Tegelijkertijd zullen de vertragingen aan de grens en de verstoring de kosten nog eens opdrijven. Ook dat moeten we aan de consument doorberekenen.”

We krijgen een enorme verstoring voor de Britse voeding en landbouw als er eind dit jaar geen deal is

Voorzitter Minette Batters van de National Farmers Union noemt het ‘van kritisch belang’ dat zowel het VK als de EU blijven onderhandelen over een akkoord voor vrije handel. “Meer dan 60% van onze agri-food export gaat naar de EU waarmee het de grootste handelspartner van de Britse boeren is. Een akkoord bereiken is essentieel om die handel te behouden. We krijgen een enorme verstoring voor de Britse voeding en landbouw als er eind dit jaar geen deal is.”

Export van vlees

De National Pig Association stelt daarbij dat er zelfs mét een deal toch grote problemen dreigen. “Er blijven ernstige vragen over de export van fokmateriaal door een gebrek aan inspectievoorzieningen in Calais en andere bestemmingen. Veel is ook nog onduidelijk over de export van vlees. Maar een no-deal zal dat alles nog veel erger maken. Dan krijgen we bijvoorbeeld ook te maken met heffingen op de export van varkensvlees. Bovendien wordt dan de druk op de regering nog groter om maar snel een handelsakkoord te sluiten met de VS, wat de poorten open zou zetten voor vlees dat niet aan onze hoge eisen voldoet.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin