Doorgaan naar artikel

Brexit-overleg levert opnieuw niets op

Twee weken geleden spraken de Britse premier Boris Johnson (l) en de EU-voorzitters Von der Leyen, Sassoli en Michel af dat er een nieuw momentum in de onderhandelingen zou komen. Foto: ANP

Twee weken geleden spraken de Britse premier Boris Johnson (l) en de EU-voorzitters Von der Leyen, Sassoli en Michel af dat er een nieuw momentum in de onderhandelingen zou komen. Foto: ANP

Het overleg tussen de Europese Commissie en de Britse regering over nieuwe afspraken na brexit heeft opnieuw niets opgeleverd.

“Ons doel was om de onderhandelingen succesvol en snel op een traject te krijgen om overeenstemming te bereiken. Echter, na vier dagen discussies blijven er ernstige verschillen”, stelt EU-onderhandelaar Michel Barnier na overleg met zijn Britse tegenhanger David Frost en aan beide kanten een klein team van experts.

Meningsverschillen blijven onopgelost

Twee weken geleden spraken de Britse premier Boris Johnson en de EU-voorzitters Von der Leyen, Sassoli en Michel af dat er een nieuw momentum in de onderhandelingen zou komen. De EU heeft dan ook geprobeerd ‘een nieuwe dynamiek in het overleg te brengen’, aldus Barnier. Maar de belangrijkste meningsverschillen blijven onopgelost. De EU wil dat de Britten zich na brexit ook in grote lijnen aan de Europese regels blijven houden, met name wat betreft staatssteun, om een eerlijk speelveld te houden.

Vrije toegang voor haar financiële instellingen

Ook wil Brussel dat de vissers uit de EU toegang houden tot de Britse wateren en dat er een kader komt voor het regelen van geschillen. De Britten willen op geen van die punten toegeven, omdat ze vinden dat hun nieuw-verworven soevereiniteit daarmee in gedrang komt. Wel zoekt het VK vooral vrije toegang voor haar financiële instellingen tot de EU-markt om te voorkomen dat de Londense City wordt ondermijnd.

31 december

Begin deze week, op 30 juni, is ook de deadline verlopen waarop de overgangstermijn voor brexit verlengd zou kunnen worden tot na 31 december dit jaar. De EU had daar nog steeds op gehoopt, ondanks het feit dat Johnson het stelselmatig had afgewezen. Het Verenigd Koninkrijk treedt nu onherroepelijk op 31 december volledig uit de Europese Unie, of er nu nieuwe afspraken zijn gemaakt over de toekomstige relatie met de EU of niet.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin