Brexit-schade tot op het boerenerf

12-05 | Laatste update op 22-06 | |
Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De politiek laat zich met de brexit van haar zwakste kant zien.

Veel zaken zijn slecht geregeld en dat leidt tot enorme kosten voor het bedrijfsleven. Vorige maand bleek uit een enquête van de Netherlands British Chamber of Commerce dat bijna twee derde van de bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk nadeel ondervinden. Ze maken hogere kosten en zien hun verkopen dalen. De bureaucratische rompslomp is toegenomen en ze kampen met aanzienlijke vertragingen in de handel. De ondernemers hebben er slapeloze nachten van.

De politici hebben jaren de tijd gehad om een fatsoenlijke scheiding te regelen

Het Verenigd Koninkrijk en de EU gingen 31 januari 2020 uit elkaar nadat de Britse bevolking met een meerderheid daar in 2016 voor had gekozen. De politici hebben jaren de tijd gehad om een fatsoenlijke scheiding te regelen. Daar is niks van terecht gekomen.

De gevolgen van de ongeorganiseerde brexit dringen diep door in de economie, tot op het boerenerf. De Britse pootgoedtelers, die vooral in Schotland zitten, kampen met een zwaar tegenvallende export. Uit de jongste cijfers van het aardappelschap AHDB Potatoes blijkt dat de Britse export van pootgoed in de eerste twee maanden van dit jaar is gehalveerd ten opzichte van voorgaande jaren.

Een gevoelig product als pootaardappelen

De AHDB schrijft de daling volledig toe aan het wegvallen van de Europese afzetmarkt. Brussel verbood de import van Brits pootgoed vanaf 1 januari dit jaar, omdat het Verenigd Koninkrijk niet de Europese importregels voor een gevoelig product als pootaardappelen wil hanteren. Het VK staat tot 1 juli de import van Europees pootgoed toe. Het is nog onduidelijk of dat daarna door kan gaan. De brexit laat zien hoe belangrijk goede afspraken zijn binnen en buiten de EU.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina
Beheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen