Skip to content

Brexit treft Britse pluimveesector hard

Updated on:
Handel
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

Britse producenten van pluimveevlees ondervinden ‘onoplosbare problemen’ met bureaucratie en verstoringen in verband met brexit bij de Britse grens met de EU.

Dat bedreigt de levensvatbaarheid van de sector en heeft ernstige gevolgen voor de capaciteit om het land te voeden. Dat stelt de Britse Poultry Council in een nieuwe noodkreet aan de EU en Londen. De Britse export van kippenvlees naar de EU is in het eerste kwartaal gedaald van € 105 miljoen naar net € 35 miljoen. Voor de hele sector komt de daling in geld uitgedrukt op 69%. De Poultry Council wijt dat aan ‘tijdrovende controles aan de grenzen’ doordat het VK sinds 1 januari voor de EU een derde land is. Het Nederlandse ministerie voor landbouw heeft recent weer gewaarschuwd dat exporteurs uit de EU vanaf 1 oktober met soortgelijke vereisten en controles te maken krijgen bij de handel naar het VK.

Verbetering IT-systemen

De Britse organisatie voor de pluimveesector dringt daarom opnieuw op een gezamenlijke veterinaire overeenkomst, waarbij het VK en de EU gelijk opgaan met de eisen voor producten van dierlijke afkomst. “Afstemming van de standaarden is essentieel voor een tijdgevoelige, agile handel.” De Poultry Council vraagt ook om verbetering van de IT-systemen om bureaucratie te verwijderen en fouten, tijd en kosten te besparen. “Dat omvat ook een geintegreerd, end-to-end elektronisch documentatiesysteem dat bestaande technologie gebruikt om de verwarring en vertraging bij papieren systemen te verlichten. De urgentie kan niet worden onderschat nu de volle Britse invoercontroles er aan komen die de systemen verder onder druk zullen zetten.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin