Doorgaan naar artikel

Brexit treft vleessector, deal or no-deal

Ondertussen leidt het hamsteren door Britse bedrijven al dagen lang tot enorme files voor de Eurotunnel en de veerhaven in Calais. Foto: ANP

Ondertussen leidt het hamsteren door Britse bedrijven al dagen lang tot enorme files voor de Eurotunnel en de veerhaven in Calais. Foto: ANP

De brexit levert meer rompslomp op voor de exporteurs van vlees- en vleesproducten naar het Verenigd Koninkrijk.

Dat is ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen. Eindigt het zenuwslopende pokerspel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU in een deal, dan betekent het toch meer formaliteiten aan de grens. Bij een no-deal wordt de lucratieve afzet naar het VK mogelijk zelfs getroffen met importheffingen. In 2019 werd voor € 1,4 miljard aan vlees en vleesproducten naar het VK geëxporteerd volgens het CBS.

Nu al lange rijen

Momenteel zijn er al problemen aan de grens met lange rijen vrachtwagens. Onder meer omdat bedrijven aan het hamsteren zijn. Dat gaat niet direct om verse producten zoals vlees, maar treft deze producten wel omdat de leveringstijden niet meer gehaald worden als vrachtwagens uren in de file staan. Producten komen dan te laat in de Britse winkel te liggen.

Voorbereiden op brexit

Vooral grote bedrijven zijn zich al lang aan het voorbereiden op de definitieve gevolgen van de brexit. Voor kleinere bedrijven is dat een stuk lastiger gebleken. Vion is volledig voorbereid stelt een woordvoerder van het vleesconcern, ook al is er wel vrees voor de problemen aan de grens. Ook bij een deal zullen de formaliteiten ingewikkelder zijn dan nu het geval is. Bij een no-deal is de zorg vooral in hoeverre er sprake zal blijven van gelijke eisen, het zogenoemde level playing field. En in hoeverre er invoerheffingen gaan komen. Voor Vion is de Britse markt de vierde afzetmarkt in omzet, na Duitsland, Nederland en Italië. In 2019 was het VK goed voor een omzet van bijna € 190 miljoen vooral in de vorm van bacon, Dat is net geen 4% van de totale omzet.

Vers vlees

In hoeverre de Britten na de brexit meer vlees van buiten de EU gaan kopen is nog de vraag. De Britse markt voor vlees is net als in andere landen vooral een versmarkt. En dan zijn de Britten toch aangewezen op vlees uit de EU stelt Frans van Dongen, vertegenwoordiger van de vleessector COV in Brussel vast. Als er een deal komt, dan is volgens Van Dongen het grootste leed waarschijnlijk geleden. Wel komt er meer rompslomp aan de grens en zijn er mogelijk exportcertificaten nodig.

De Britten hebben ons vlees gewoon nodig

Bij een no-deal noemt Van Dongen de eventuele invoerheffingen als een belemmering. Hij heeft wel goede hoop dat het ook dan uiteindelijk mee kan vallen, mits er geen ‘vechtscheiding ontstaat’. “De Britten hebben ons vlees gewoon nodig”, stelt van Dongen vast, “We hebben het voordeel van de korte afstand.” Vers vlees aanvoeren vanuit landen als Brazilië is praktisch gezien geen alternatief.

Hamsteren door Britse bedrijven

Ondertussen leidt het hamsteren door Britse bedrijven al dagen lang tot enorme files voor de Eurotunnel en de veerhaven in Calais. Die worden nog verergerd door aanhoudend slecht weer op het Kanaal. Vrijdag stonden op een bepaald moment 8.000 vrachtwagens in een rij van die Franse stad tot over de Belgische grens, een afstand van ruim 60 kilometer. In die file stonden ook veel vrachtwagens met verswaren die geen voorrang krijgen bij de afwikkeling.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Lees meer over

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin