Brexit-uitstel vergroot risico insleep van AVP

03-05 | |
Britse douane controleert een truck afkomstig uit de EU. - Foto: ANP
Britse douane controleert een truck afkomstig uit de EU. - Foto: ANP

De Britse National Pig Association (NPA) waarschuwt dat het verdere uitstel van de fysieke controles op voedingswaren uit de EU leidt tot een groter risico op insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP).

De NPA klaagt ook dat EU-exporteurs een concurrentievoordeel hebben doordat hun Britse collega’s wel al sinds 1 januari 2021 aan alle voorschriften en regels moeten voldoen.

Controles weer uitgesteld

De Britse regering heeft de nieuwe brexit-controles verschoven van 1 juli en 1 september naar op z’n vroegst begin 2023. Dat is de derde keer sinds brexit op 1 januari 2021 ‘inging’ dat de Britten de controles uitstellen. Directeur Zoe Davies van de NPA: “Dit verlengt niet alleen de hoogst oneerlijke handelscondities in een tijd waarin de varkenssector wanhopig behoefte heeft aan een eerlijk speelveld maar het stelt de agrarische industrie ook bloot aan potentieel vernietigende ziektes als AVP.”

Die waarschuwing wordt onderschreven door de organisatie van vee-artsen, de British Veterinary Association. Vice-voorzitter James Russell noemt het nieuwe uitstel ‘ernstig ongemotiveerd en in strijd met elk gevoel van normaal verstand’. “Dit ondermijnt de toezegging van de regering om een hoog niveau van gezondheid voor mens en dier in stand te houden.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer