BRF boekt eerste winst sinds 2015

04-03-2020 | Laatste update op 09-03 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Brasil Food S.A. (BRF), de grootste pluimveeverwerker in Brazilië en grootste kippenvleesexporteur ter wereld, heeft in 2019 een nettowinst geboekt van € 280 miljoen. Dit is de eerste winst na 3 opeenvolgende jaren van verliezen, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

De netto-omzet van BRF bedroeg vorig jaar € 7,8 miljard, een stijging van 10,8% in vergelijking met 2018. In dat jaar leed de onderneming nog een verlies van € 480 miljoen. Door de stijging van de operationele winst daalde de nettoschuld naar 2,5 keer de waarde van de Ebtida (winst voor aftrek van belastingen, afschrijvingen en waardevermindering). De gecorrigeerde Ebitda bedroeg in 2019 € 1,2 miljard.

Stijging brutomarge

Het bedrijf rapporteerde over 2019 ook een stijging van de brutomarge tot 24,1% van 16,1% een jaar eerder. Grotendeels vanwege de sterke omzet in Azië en Brazilië, waar de netto-omzet in het vierde kwartaal met 7,4% groeide naar meer € 1,3 miljard. De resultaten zijn mede positief omdat BRF ook een belastingvoordeel van meer dan € 200 miljoen in de resultaten heeft opgenomen.

Halal-activiteiten onder druk

De halal-activiteiten in het Midden-Oosten staan, door de problemen tussen Turkije en Irak, onder druk en hebben gevolgen voor de dochteronderneming Banvit. De sluiting van de activiteiten in de voedselverwerkingsfabriek in Abu Dhabi, die de Saoedi-Arabische markt bedient, is ook een punt van zorg, aldus BRF.

Ondanks deze positieve resultaten daalde de koers van de aandelen van BRF (BRFS3) na de bekendmaking van de cijfers met 6%.

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteur
Meer over


Beheer