Doorgaan naar artikel

British Sugar sluit contract met bietentelers

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Suikerproducent British Sugar heeft afspraken gemaakt met de telers voor de levering van bieten van oogst 2022.

Het contract gaat gelden voor 1 jaar. De Britse suikerproducent betaalt 27 pond (€ 31,62) per ton bieten. Telers die een meerjarencontract hebben afgesloten met British Sugar kunnen een vaste prijs van 25 pond (€ 29,28) afspreken. Maar dan eist de suikerproducent dat ze hun contract met een jaar verlengen. Ter vergelijking: de Nederlandse coöperatie Cosun hanteert een minimumbietenprijs van € 32,50.

Premie voor kortere transportafstand

British Sugar schrapt de bonus die telers konden krijgen bij een hoge suikerprijs. Nieuw is dat British Sugar een premie gaat betalen aan telers als de transportafstand van de bietenbewaarplaats naar de dichtstbijzijnde suikerfabriek minder dan 45 kilometer is. De suikerproducent behoudt het variabele contract, waarbij de bietenprijs wordt gekoppeld aan de notering van suiker op de termijnmarkt. Telers mogen maximaal 10% van hun te leveren bieten koppelen aan zo’n termijnmarktcontract.

Ons doel was altijd om een eerlijke en duurzame prijs te bereiken voor iedereen en we hebben dit doel bereikt

Peter Watson, directeur Agrarische Zaken bij British Sugar, stelt dat de onderhandelingen met de telers over oogst 2022 lang hebben geduurd. “Maar we zijn verheugd over het resultaat. Ons doel was altijd om een eerlijke en duurzame prijs te bereiken voor iedereen en we hebben dit doel bereikt.”

Ook voorzitter Michael Sly van NFU Sugar, die de bietentelers vertegenwoordigt, spreek van moeilijke onderhandelingen. “Maar de forse stijging van de éénjarige contractprijs weerspiegelt de gestegen kosten en risico’s waar suikerbietentelers nu mee te maken hebben.”

Beheer
WP Admin