British Sugar vergoedt schade vergelingsziekte in bieten

26-08-2020 | Laatste update op 08-11 | |
Vergelingsziekte wordt overgebracht doordat bladluizen het bietenblad aanprikken. - Foto: Mark Pasveer
Vergelingsziekte wordt overgebracht doordat bladluizen het bietenblad aanprikken. - Foto: Mark Pasveer

Het enige Britse bietsuikerbedrijf British Sugar stelt een fonds van € 13,2 miljoen in om schade door de vergelingsziekte aan bietentelers te vergoeden.

Het suikerbedrijf heeft over die ‘baanbrekende regeling’ overeenstemming bereikt met de Britse boerenbond National Farmers Union (NFU). De bietenziekte slaat in steeds meer landen toe als gevolg van het verbod op neonicotinoïden in de EU.

Het Britse ‘Virus Yellows Fund’ geldt vanaf oogst 2021 voor een periode van drie jaar. Een bietenteler krijgt een vergoeding voor het verlies aan opbrengst dat is veroorzaakt door de vergelingsziekte. De regeling geldt als de teler minder dan 90% van de gecontracteerde hoeveelheid bieten aanlevert, maar dan moet hij of zij wel voldoende areaal hebben gezaaid. British Sugar gaat 45% van de schade vergoeden uit het fonds. De overige 55% komt voor rekening van de teler.

Prijsafspraken suikerbedrijf en boerenbond

Het vergelingsfonds maakt deel uit van de prijsafspraken die British Sugar en de NFU voor de komende drie jaar hebben gemaakt over de levering van suikerbieten. Voorzitter Michael Sly van de NFU-sectie suiker stelt dat de onderhandelingen over de bietencontracten plaatsvonden in moeilijke tijden. “Dat komt met name door de vergelingsziekte. NFU Sugar en British Sugar hebben een goed akkoord gesloten, inclusief een baanbrekend Virus Yellows-verzekeringsfonds dat helpt om het risico voor de teler te verkleinen.”

Ook agrarisch directeur Peter Watson van British Sugar is tevreden over de afspraken. “Onze nieuwe contracten bieden een eerlijke bietenprijs, marktgebonden bonussen en flexibiliteit. Gezien de problemen die veel telers de laatste maanden hebben ondervonden met bladluizen die het vergelingsvirus overbrengen, zijn we bijzonder ingenomen met de Virus Yellows verzekering in de contracten.”

Cosun: vergoedingsregeling teken aan de wand

De Nederlandse bietentelerscoöperatie Cosun vindt de vergoedingsregeling van British Sugar een teken aan de wand. Het verbod in de EU op neonicotinoïden in bietenzaad, dat geldt sinds eind 2018, heeft verstrekkende gevolgen, zegt voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer. “De neonicotinoïden beschermden de bietenplantjes tegen insecten. Er is grote schade door de vergelingsziekte in bietenpercelen, vooral in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In België en Nederland is het dit jaar wat minder erg. Vorig jaar hadden de telers in het zuidwesten van Nederland ook grote schade. In Oostenrijk is dit voorjaar 8.000 hectare bieten opgevreten door de bietenkever. Het bietenareaal in Oostenrijk is sinds het verbod op de neonicotinoïden in twee jaar gedaald van 40.000 naar 26.000 hectare.”

‘Ook derogatie voor Nederland’

De enige Oostenrijkse bietenverwerker Agrana gaat om die reden de fabriek in Leopoldsdorf sluiten na de oogst van 2020. De verwerking wordt geconcentreerd in de fabriek in Tulln. Agrana wil de suikerproductie aanpassen aan het bietenareaal. De sluiting van de fabriek in Leopoldsdorf wordt afgeblazen als het bietenareaal in Oostenrijk groeit naar minstens 38.000 hectare.

Ook dit vindt De Lugt van Cosun een teken aan de wand. “Het is niet voor niks dat twaalf lidstaten in de EU een derogatie hebben verleend zodat tijdelijk neonicotinoïden kunnen worden toegepast in bietenzaad. De gevolgen van het verbod zijn zeer ernstig. Wij hebben een aanvraag ingediend bij het ministerie om ook in Nederland zo’n derogatie te verlenen.”

Lees ook: Akkerbouw: neonicotinoïden onmisbaar in bieten

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer