Brits AVP-vaccin beschermt 100% van varkens

Britse wetenschappers laten weten dat zij een stap dichterbij gekomen zijn bij het ontwikkelen van een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP). In een recent onderzoek overleefden alle geïmmuniseerde testvarkens een dodelijke dosis AVP-virus.

Het onderzoek, dat uitgevoerd werd door wetenschappers van het Pirbright Institute ten zuidwesten van Londen, werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Vaccines. Het onderzoeksteam ontwikkelde een zogenoemd vectorvaccin. Dat gebruikt een niet-schadelijk virus (oftewel de vector) om in totaal 8 strategisch geselecteerde genen van het AVP-virus genoom in varkenscellen te plaatsen.

Soms gezondheidsklachten

Volgens een nieuwsbericht op de website van het instituut produceren deze genen viruseiwitten, zodra ze in de cellen zitten. Die eiwitten zetten vervolgens immuuncellen van het varken aan om in actie te komen tegen een AVP-infectie. Alle varkens die het vaccin hadden gekregen werden zo beschermd tegen een zwaar ziekteverloop toen ze vervolgens in contact werden gebracht met een anders dodelijke hoeveelheid AVP-virus. De onderzoekers laten weten dat sommige dieren wel enige gezondheidsklachten kregen.

Positief

Dr Chris Netherton, het hoofd van de AVP-vaccinologie-groep bij Pirbright, laat weten: “Het is zeer bemoedigend om te zien dat de genen die we hebben geselecteerd in staat zijn om varkens te beschermen tegen AVP. Ofschoon de varkens wel wat tekenen van infectie hadden nadat ze blootgesteld waren aan het virus, heeft ons onderzoek voor de eerste keer laten zien dat een vectorvaccin tegen AVP een realistische mogelijkheid is.”

Ofschoon er nooit een uitbraak van AVP is geweest in het Verenigd Koninkrijk, leunen we niet achterover

Dit type vaccin zal het ook mogelijk maken om onderscheid te maken tussen besmette dieren en dieren die een vaccin hebben ontvangen, aldus het Pirbright Institute. Dat is belangrijk, omdat het de opzet van vaccinatieprogramma’s toestaat zonder dat dat handel in de weg staat.

Het onderzoek laat weten dat de gegevens de basis vormen voor verder onderzoek naar een vaccin tegen AVP. Netherton: “Onze volgende stap zal zijn om de mechanismen bloot te leggen hoe de eiwitten, die door de virusgenen worden afgegeven, het immuunsysteem precies prikkelen. Op die manier kunnen we dat verfijnen en toevoegen aan het vaccin om de effectiviteit nog verder uit te breiden.”

Maatregelen genomen

Christine Middlemiss, de hoofd van de Britse veterinaire dienst, reageert: “Dit is een zeer bemoedigende doorbraak en het betekent dat we één stap dichterbij zijn in het beschermen tegen AVP van zowel de gezondheid van onze varkens, als ook de rol van de industrie in wereldwijde voedselvoorziening. Ofschoon er nooit een uitbraak van AVP is geweest in het Verenigd Koninkrijk, leunen we niet achterover en hebben we al forse maatregelen genomen ter bescherming tegen uitbraken van dierziektes.”

Ontwikkeling van vaccins

De ontwikkeling is de derde keer in een paar maanden tijd dat optimistische geluiden over een mogelijk AVP-vaccin te horen zijn. In december vorig jaar meldden onderzoekers bij de ARS, een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van landbouw, dat zij een vaccin hadden gecreëerd dat steriele immuniteit tegen AVP kon bewerkstelligen.

In maart dit jaar lieten Chinese onderzoekers van het veterinair onderzoeksinstituut in Harbin weten dat zij een vaccin hadden gecreëerd door 7 partjes van genen daaruit te verwijderen.

Momenteel is nog geen commercieel vaccin tegen AVP beschikbaar.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.