Brits concessie-pakket voor handel met VS

14-05-2020 | |
Het pakket zou zijn opgesteld op nadrukkelijk initiatief van minister Liz Truss (Internationale Handel) zelf die de onderhandelingen leidt. Foto: ANP
Het pakket zou zijn opgesteld op nadrukkelijk initiatief van minister Liz Truss (Internationale Handel) zelf die de onderhandelingen leidt. Foto: ANP

De Britse regering wil de invoertarieven op Amerikaanse landbouwproducten sterk verminderen. Door op die manier concessies te doen, hoopt de Britse regering sneller een handelsakkoord met de VS te kunnen sluiten.

Dat meldt de Financial Times. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn tien dagen geleden officieel gestart met overleg op hoog niveau over een handelsakkoord. Landbouw speelt daar een belangrijke rol in, met name aan Amerikaanse kant.

Invoer kip en vlees

Het Britse ministerie van internationale handel zou de Amerikanen nu een ‘groot concessie-pakket’ willen aanbieden, met name op het gebied van de invoer van bijvoorbeeld vlees of kip. Dat pakket zou zijn opgesteld op nadrukkelijk initiatief van minister Liz Truss zelf die de onderhandelingen leidt.

Truss krijgt echter tegenstand van minister voor plattelandszaken George Eustice die vreest dat zulke concessies de Britse boeren ondermijnen en vooral ook dat de hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn in het gedrang komen. “Eustice wil een gelijk speelveld wat dierenwelzijn betreft. Je kan niet de tarieven voor de Amerikaanse landbouw verlagen als die producten goedkoper kunnen worden gemaakt door lagere eisen op welzijnsgebied”, aldus hoge ambtenaren tegenover de krant.

Zorgen over concessies

Directeur internationale zaken Nick von Westenholz van de National Farmers Union: “De Britse boeren en consumenten maken zich ernstig zorgen over dat soort plannen. Concessies over verlaging van de invoerrechten moeten gepaard gaan met duidelijke afspraken over de manier waarop die producten worden geproduceerd.”

Wat zijn de voor- en nadelen van handelsverdragen voor agrifood? En welke verdragen zijn er? Lees meer over handel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer