Brits Cranswick profiteert van vraag uit China

26-11-2019 | |
-

Het Britse vlees- en voedingsbedrijf Cranswick heeft in het halfjaar tot eind september de export naar China en de rest van het Verre Oosten bijna verdubbeld.

De buitenlandse omzet ging met 65% omhoog. Cranswick gaat ervan uit dat de sterke vraag uit China voorlopig aanhoudt, vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in dat land.

Cranswick zag in deze eerste helft van haar boekjaar de omzet met 7,1% toenemen naar € 890 miljoen, terwijl de operationele winst met € 55 miljoen 5,6% hoger uitkwam.

Investeringen in bestaande fabrieken en overnames

“We hebben met ons boekjaar een positieve start gemaakt”, zegt CEO Adam Couch. Hij wijst erop dat het bedrijf opnieuw een recordbedrag heeft geïnvesteerd, zowel in zijn bestaande fabrieken als in overnames. Een van de grootste projecten is de bouw van een groot kippenbedrijf in Eye, dat deze maand in gebruik wordt genomen. Cranswick hoopt daarmee de activiteiten met kippenvlees, waar het recent mee is begonnen, sterk op te voeren.

Cranswick goed voor 60% Britse export varkensproducten

Cranswick heeft, net als andere voedingsondernemingen, wel last van de buitengewoon scherpe concurrentie op de binnenlandse Britse markt. De winstgevende export naar het Verre Oosten vormt daarvoor een welkome compensatie, aldus Couch. Zijn bedrijf kan daarvan blijven profiteren, ‘mits het VK zelf AVP-vrij blijft’.

Cranswick neemt in zijn eentje 60% van de export van Britse varkensproducten naar het Verre Oosten voor haar rekening. Daarnaast spelen echter ook de activiteiten op het gebied van gemaksvoeding en luxeproducten een steeds grotere rol.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer