Doorgaan naar artikel

Brits versvak mogelijk leeg na brexit

Foto: ANP

Foto: ANP

De door de Britse regering aangekondigde grenscontroles zullen begin volgend jaar leiden tot lege vakken in de winkels, met name voor groente of fruit.

Die problemen zijn alleen nog te vermijden als er enorme bedragen worden geïnvesteerd in de havens, om de vereiste fysieke controles uit te kunnen voeren. Die waarschuwing komt van het British Retail Consortium, de Britse organisatie van winkelbedrijven. Vicepremier Michael Gove heeft eerder deze week nogmaals benadrukt dat douane-controles en inspecties aan de Britse grenzen na afloop van de brexit-overgangstermijn op 31 december dit jaar onvermijdelijk zijn. Dat betekent ook dat exporteurs en importeurs veel ‘paper work’ moeten regelen.

Invoer van verswaren

“Dat soort controles zal in de havens langs Het Kanaal binnen de kortste keren leiden tot files en vertragingen voor duizenden vrachtauto’s, ook die met verse voeding. Tenzij de infrastructuur aan de grenzen snel verbetert, dreigt voor de Britse consument een ernstige verstoring, met name waar het gaat om verse groente en fruit”, aldus directeur food en duurzaamheid Andrew Opie van het BRC. “Dit treft ons net in januari, het piekseizoen voor de invoer van verswaren. We krijgen een enorme bureaucratie en ingrijpende veranderingen. De Kanaalhavens werken nu als het ware als verlengstuk van onze snelwegen, maar dat werkt na 1 januari opeens niet meer zo.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin