Brits zuivelbedrijf stelt betaling boeren uit

Het Britse zuivelbedrijf Freshways stelt de betaling van in maart geleverde melk uit tot half mei. Bovendien heeft Freshways de melkprijs met onmiddellijke ingang verlaagd met twee pence (momenteel rond de 2,25 cent) per liter.

Freshways noemt zichzelf een groothandel in melk en zuivelproducten en levert in dat kader vooral aan de horeca, bakkerijen en andere voedingsbedrijven. Ook in het Verenigd Koninkrijk is een groot deel van de horeca gesloten – hoewel nog niet verplicht – waarmee een groot deel van de omzet is weggevallen. Freshways heeft daarom de ‘melkcheque’ over maart uitgesteld van eind april tot 15 mei of later.

Afzet valt weg

Directeur Bali Nijjar schrijft in een brief aan de boeren: ‘’We hebben te maken met vele operationele uitdagingen om de gevolgen voor onze fabrieken tot een minimum te beperken, maar momenteel is de grootste uitdaging de melkafzet. Wij zijn voor meer dan 40% afhankelijk van de horeca en foodservice en de omzet is in die categorie met 60% gedaald. Nu ons land steeds verder in lockdown gaat, is mijn zorg dat die afzet helemaal weg zal vallen.”

Zuivel als kritische sector

In tegenstelling tot de problemen bij Freshways moeten de grote Britse zuivelbedrijven als Arla en Műller juist alle zeilen bijzetten om aan de sterk gestegen vraag van de hamsterende Britten te voldoen. Vooral houdbare melk is binnen een uur, soms sneller, na de levering aan de supermarkt al weer verdwenen. De National Farmers Union heeft er bij de regering op aangedrongen om de zuivelindustrie tot kritische sector te bestempelen en de concurrentieregels te versoepelen, zodat de grote spelers makkelijker samen kunnen werken.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.