Britse aardappeltelers willen af van verplicht schap

08-07-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Een groep Britse aardappeltelers wil af van het verplichte aardappelschap AHDB Potatoes en de daaraan verbonden heffing.

Volgens de telers in Lincolnshire, één van de belangrijkste aardappelgebieden van het land, is het schap ‘uit de tijd en ondemocratisch’. In de Britse aardappelsector bestaat al langer verzet tegen de verplichte afdracht aan het schap. Dat maakt met vijf andere sectoren deel uit van de koepelorganisatie Agricultural and Horticultural Development Board.

Enquête onder telers

De kritische telers van nu organiseren een enquête onder hun collega’s elders in het land om te kijken of ze steun krijgen voor hun standpunt. Zij hebben het schap daartoe om een lijst gevraagd van alle boeren die de heffing betalen, maar dat is tot nu toe geweigerd. AHDB Potatoes heeft in een eerste reactie wel aangekondigd dat het samen met telers wil gaan kijken naar ‘nieuwe moderne formules voor de heffing’. Daarbij wordt vooral gekeken naar de wijze waarop de heffing bij aardappeltelers wordt berekend. Het schap wijst er daarbij op dat de heffing voor het lopende seizoen al met 10% is verlaagd vanwege de coronacrisis.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer