Britse ABF profiteert van hoge suikerprijzen

20-01-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het Britse Associated British Foods (ABF) profiteert de laatste tijd van de hoge suikerprijzen.

Daardoor steeg de omzet in de suikerdivisie in de zestien weken tot begin januari met 12% naar omgerekend € 650 miljoen. Over de hele linie konden de fooddivisies van ABF met € 3,47 miljard een omzetstijging van 5% realiseren. Door het weer openen van veel filialen gingen de verkopen bij retaildochter Primark met 32% omhoog naar € 3,2 miljard.

Hogere kosten voor alle divisies

Alle divisies hebben echter zwaar te kampen met hogere kosten voor grondstoffen, energie, transport en andere input. Bij levensmiddelen lukt het ook niet die kostenstijging tijdig door te berekenen aan de klanten. Verder kon AB Sugar naast de hogere suikerprijzen ook profiteren van hogere verkopen bij het Zuid-Afrikaanse Illovo en een toenemende omzet aan bio-ethanol in het Verenigd Koninkrijk. De extreem hoge energiekosten weet het bedrijf grotendeels op te vangen dankzij vooraf afgesloten contracten.

ABF schat verder de Britse suikerproductie in de lopende campagne op 1,04 miljoen ton vergeleken met 900.000 ton in het door de vergelingsziekte beïnvloedde voorafgaande seizoen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer