Doorgaan naar artikel

‘Britse akkerbouwer niet geholpen met aanbod British Sugar’

Foto: Canva

Foto: Canva

British Sugar heeft de bietentelers in het Verenigd Koninkrijk een verbeterd bod gedaan voor de komende campagne. Dat is volgens de sectie suiker van de National Farmers Union echter bij lange na niet voldoende om de uittocht van telers uit de bieten te stoppen.

“British Sugar is niet erg geïnteresseerd in de toekomst van de binnenlandse suikerbietenindustrie”, aldus voorzitter Michael Sly van NFU Sugar.

Het enige Britse bietsuikerbedrijf heeft de 3.000 telers betere voorwaarden aangeboden ‘na het moeilijke afgelopen seizoen’. In de bietenprijs wordt een gegarandeerde minimumbonus van omgerekend 92 cent per ton verwerkt. Voor surplus bieten geldt een vaste prijs van € 23,35 per ton. Telers hoeven ook het zaad pas te betalen als de campagne van start gaat. Bij die campagne zelf komt er meer flexibiliteit rond aanlevertijden en tonnage, ‘omdat telers vanzelfsprekend niet willen oogsten op velden die onder water staan’. Daarnaast blijft een eerder aangekondigd verzekeringsfonds van € 13,8 miljoen voor schade door de vergelingsziekte bestaan.

‘Bieten niet langer levensvatbaar onderdeel van rotatieplan’

NFU Sugar vreest dat de maatregelen telers er niet van zal weerhouden om te stoppen met suikerbieten telen. Sly: “We bevelen het nieuwe pakket van British Sugar op geen enkele manier aan. Het is bij lange na niet genoeg om telers niet voorgoed met bieten te laten stoppen na afloop van hun huidige contract. We vertellen British Sugar nu al maanden hoe bezorgd we zijn voor de toekomst van onze sector, tot op het hoogste niveau aan toe. Lage contractprijzen samen met het risico op grotere verliezen door ziekte, leiden ertoe dat veel boeren bieten niet langer als levensvatbaar onderdeel van hun rotatieplan beschouwen. Wij vragen om een doelgericht pakket, waarin de risico’s waar de teler mee te kampen heeft worden beantwoord. Dat hebben we tot nu toe niet gezien.”

NFU Sugar wijst er daarbij op ‘dat British Sugar claimt arm te zijn, terwijl moederbedrijf Associated British Foods wel meldt dat de suikerdivisie € 115 miljoen winst heeft gedraaid’.

Lees ook: British Sugar vergoedt schade vergelingsziekte in bieten

Beheer
WP Admin