Britse bietenoogst komt onder de één miljoen ton

14-01-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Britse oogst aan suikerbieten komt volgens de laatste schattingen uit op rond de 900.000 ton, terwijl dat vorig seizoen nog 1,19 miljoen ton was.

De daling is te wijten aan de ernstige gevolgen van de vergelingsziekte, meldt ABF als moederbedrijf van British Sugar. De Britse regering heeft net deze week tijdelijk toestemming verleend voor het gebruik van neonicotinoiden voor bietenzaad.

Hogere suikerprijzen voor British Sugar

De suikertak van het Britse voedings- en retailbedrijf draait aanzienlijk meer winst dan een jaar geleden. Dat komt door hogere suikerprijzen voor British Sugar en voor het Zuid-Afrikaase Illovo en recordprijzen voor bio-ethanol. ABF boekt ook hogere omzetten bij zijn levensmiddelendivisie, wat voor een flink deel te danken is aan buitenlandse afnemers die veel hebben ingeslagen met het oog op brexit.

Retailtak

De retailtak Primark krijgt echter enorme klappen van de lockdown in vrijwel alle landen waar de keten aanwezig is. Op dit moment zijn 305 van de 389 filialen van Primark dicht. Moederbedrijf ABF gaat ervan uit daardoor zeker € 1,2 miljard aan omzet mis te lopen, weer bijna dubbel zo veel als wat ABF op 31 december al communiceerde. Gaan de sluitingen tot eind maart door, dan komt er nog eens rond € 1 miljard aan verloren omzet bij.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer