Britse bietenprijs bijna met de helft omhoog

29-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

British Sugar en de bond van bietentelers NFU Sugar hebben voor het seizoen 2023/24 een contractprijs afgesproken van £40 ofwel € 46,40 per ton. Dat is 48% meer dan de voor het lopende seizoen geldende prijs.

Telers kunnen ook kiezen voor een ‘futures-linked’ meer variable prijs voor maximaal 20% van de contractueel vastgelegde hoeveelheid. Ook is er de optie om een opbrengstgarantieverzekering te kopen die beschermd tegen inkomensverlies door lager uitvallende rendementen, aldus British Sugar.

Grote kostenstijgingen

Voorzitter Michael Sly van NFU Sugar: ‘’Ik ben ontzettend blij dat we dit contractbod, dat een belangrijke prijsverhoging vertegenwoordigt, tijdig aan de telers kunnen bieden. Telers hebben te kampen met grote kostenstijgingen en de prijzen van alternatieve gewassen zijn tot nog nooit vertoonde niveaus gestegen. Daarom is het goed dat we een bod kunnen doen waarmee suikerbieten als waardevol onderdeel van het rotatieplan kan blijven bestaan. Ik hoop dat deze deal de kans biedt om weer te investeren in de suikerbietensector en vertrouwen biedt voor de toekomst.”

Directeur Paul Kenward van British Sugar prijst vooral de ‘pionierende manier om telers in staat te stellen het opbrengstrisico te beperken’. “Het is boven elke twijfel verheven dat we bezorgd zijn geweest over de terugloop van het areaal de laatste twee jaar en de gevolgen die dat had voor onze leveringsbasis. Het was belangrijk dat deze deal dat aanpakte en ik hoop dat de terugloop nu wordt omgekeerd en de sector weer terugveert.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer