Doorgaan naar artikel

Britse bietensector ondermijnt door meer invoer rietsuiker

Foto: Canva

Foto: Canva

Het voorstel van de Britse regering om in het nieuwe handelsstelsel 260.000 ton rietsuiker zonder invoerheffing toe te laten, kan de bietensector in het VK ernstig ondermijnen.

Dat zegt voorzitter Michael Sly van de sectororganisatie NFU Sugar in reactie op de plannen voor de pro-Breixt quota regelingen. “Wij dringen er sterk bij de regering op aan om af te zien van de tariefvrije quota voor ruwe rietsuiker. Dat plan zal de positie van de 3.000 Britse bietentelers ondergraven met suiker die wordt geproduceerd op een manier die illegaal zou zijn in het VK, waar juist de meest stringente regels gelden. Dat brengt de levensvatbaarheid van een Brits succesverhaal in gevaar en past ook niet bij het doel van de regering om ontwikkelingslanden te steunen”, aldus Sly.

Tariefvrije invoer zou de markt verstoren en kan veel telers ertoe dwingen om helemaal met bieten op te houden

Volgens NFU Sugar behoort de Britse bietensector tot de meest efficiënte ter wereld. “Tariefvrije invoer van waar dan ook in de wereld zou de markt verstoren en kan veel telers ertoe dwingen om helemaal met bieten op te houden. Dat brengt jaren van technologische vooruitgang in gevaar. Het zou een ongelofelijk kortzichtig besluit zijn met ernstige gevolgen”, zegt Sly.

Bot instrument

Bovendien brengt het plan de positie van telers in de armste landen ter wereld, met name in het zuiden van Afrika, die nu preferentieel markttoegang hebben tot het VK, in gevaar. “Er zijn betere wegen om de doelen van ons nieuwe handelsbeleid te realiseren dan een bot instrument dat een belangrijk deel van de economie op het platteland zou vernietigen.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin