Doorgaan naar artikel

Britse boer klaagt over dagjesmensen

Foto: ANP

Foto: ANP

Britse boerenorganisaties hebben opgeroepen de kalmte te bewaren nu het platteland steeds meer last heeft van dagjesmensen. Boeren klagen over ontsnapt vee door losgelaten hekken, achtergelaten afval en barbecue-vuurtjes in de kurkdroge natuur.

Op enkele plaatsen zijn daardoor al grote natuurgebieden in brand geraakt. Britten mogen sinds vorige week weer wat meer naar buiten, maar moeten praktisch gesproken wel in eigen land blijven. Dat leidt tot een toestroom van dagrecreanten op het platteland. Dat is grotendeels vrij toegankelijk waarbij wandel- of fietspaden vaak dwars door boerenland lopen. Gebieden waar schapen of runderen rond lopen zijn wel afgerasterd maar passanten kunnen daar via hekken of overstappunten wel in komen.

Werkomgeving voor boeren

Directeur Phil Stocker van de National Sheep Association: “Veel van die bezoekers realiseren zich niet dat het platteland een werkomgeving is voor boeren. De meeste boeren hebben geen problemen met de wettelijke toegang maar dan moeten de bezoekers zich wel verantwoordelijk gedragen. Een flink aantal mensen schijnt te denken dat ze in een goed bemand attractiepark zijn waar het personeel de rotzooi wel opruimt. Dit gedrag is soms illegaal, in ieder geval respectloos en gevaarlijk voor het vee en ook voor het publiek zelf.” Een aantal boeren is ertoe overgegaan openbare voetpaden af te sluiten, maar die krijgen vaak de gemeente op hun dak na klachten van wandelaars.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin