Britse boeren gaan Europese Unie missen

21-12-2020 | |
Filevorming in Dover, waar vrachtwagens wachten voor de oversteek naar het Europese vasteland. - Foto: ANP
IMG_ANP-426388369

Goed dat Jan Cees Vogelaar zich heeft teruggetrokken uit Forum voor Democratie. Hij noemt het een mooi avontuur, maar nu “is het klaar”. Mooi op tijd, want misschien kan hij nu nog op een andere kieslijst voor de boeren opkomen. Dat zou prettig zijn, want dan is het zeker dat er wordt gestreden voor onze belangen. Aan de slag dus, Vogelaar.

Maar zoek dan wel een partij, die voor Europese samenwerking voelt. Dat deed Forum niet en dat was onverstandig. Want kijk eens naar wat de Britse boeren te wachten staat. De regering van Engeland heeft een nieuw beleidsplan gepubliceerd voor de tijd na het afscheid van de Europese Unie. Het heet: ‘Pad naar een duurzame Landbouw’.

Angst in Europa

Dat is opvallend. In Europa bestaat de angst dat Engeland de regels voor dierenwelzijn en het milieu zal versoepelen. Met lagere eisen zouden boeren dan goedkoper kunnen produceren en zorgen voor oneerlijke concurrentie met de Europese landen. Niets is minder waar. De eisen worden verzwaard en in het beleidsplan wordt gekozen voor een innovatieve minder intensieve landbouw.

Verdienmodel?

Dat vertaalt zich ook in de landbouwsteun. Als die in Europa vervalt, komt daar de Britse voor in de plaats. Die wordt volgend jaar meteen 5 procent lager en dat loopt op tot 50 procent in 2024. Dat geld gaat naar boeren, die duurzamer boeren. Bijdragen voor schone lucht, schoon water, meer biodiversiteit, landschapsbeheer en maatregelen tegen klimaatverandering komen daarvoor in de plaats. Het streven is om in 2028 op duurzame wijze voedsel te produceren, zonder subsidie. Voor de duidelijkheid: ook in dit Britse beleidsplan staat geen verdienmodel voor de boer.

Verbod export levende dieren

Wel komt er meer wetgeving gericht op dierenwelzijn. Zo willen ze de export van levende dieren verbieden. Dat is slecht voor de Nederlandse handel. Er komen nogal wat kalveren, schapen en paarden uit Engeland onze kant op. Dat vervalt dan.

Boerenorganisaties spartelen tegen

De boerenorganisaties, zoals de National Farmers Union, spartelen tegen. Ze maken zich zorgen over de snelle afbouw van de subsidies. “Deze betalingen waren een reddingsboei voor veel boeren”, zo zegt voorzitter Minette Batters. Terecht, want het is in bij ons in Nederland niet anders.

Reken maar dat bij een afscheid van de Europese Unie in Nederland hetzelfde zou gebeuren als in het Verenigd Koninkrijk

Nederland

Daarom is het goed dat een anti-Europese partij, zoals Forum voor Democratie, geen voet aan de grond krijgt in Nederland. Want reken maar dat bij een afscheid van de Europese Unie in Nederland hetzelfde zou gebeuren. De roep van een bepaalde groep lieden is hier zo groot, dat ze zeker de uitgaven voor toeslagen aan de Landbouw willen afbouwen. Onder het mom van duurzaamheid. Maar feitelijk om meer geld beschikbaar te krijgen voor “leuke linkse dingen voor de mensen”. Dat zal in de huidige EU niet gebeuren. Met dank aan de landen met een Landbouw, die minder modern is dan die van ons.

Laten we de Europese Unie koesteren.

Vergaderboer Columnist
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.