Doorgaan naar artikel

Britse boerenbond sceptisch over BCC-kipkeurmerk

Geüpdatet op:
Pluimvee
Nieuws

De Britse National Farmers Union (NFU) zet vraagtekens bij de dierenwelzijnsclaims van de ‘Better Chicken Commitment’ (BCC).

Dit meldt de Nederlandse landbouwraad in het Verenigd Koninkrijk. Veel grote bedrijven hebben zich al aan het keurmerk verbonden. Uit onderzoek voor de NFU blijkt echter dat de BCC-eisen niet genoeg zijn uitgewerkt. Ook blijkt dat niet kan worden vastgesteld dat de hogere standaarden een positieve uitwerking hebben op dierenwelzijn.

Zo is het voor de onderzoekers niet duidelijk hoe en waarom de BCC is uitgekomen op een maximale bezettingsdichtheid van 30 kilo per vierkante meter. Het Britse Red Tractor-keurmerk hanteert 38 kilo per vierkante meter.

‘Impact vakmanschap groter dan productiemethode’

De NFU blijft erbij dat het vakmanschap van de vleespluimveehouder een grotere impact heeft op dierenwelzijn dan de grootte van het bedrijf of de productiemethode.

BCC is volgens de NFU een erg dure manier om kippenvlees te produceren (+18% productiekosten), met een groter watergebruik (+22%) en meer uitstoot van broeikasgassen (+23%), zonder dat deze een aantoonbare verbetering in dierenwelzijn teweegbrengt.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin