Britse centrale bank gaat meer obligaties kopen

De Britse centrale bank verhoogt het plafond van het opkoopprogramma voor obligaties.

Daarmee volgt de Bank of England (BoE) de lijn van de centrale banken in de Eurozone (ECB) en in de Verenigde Staten (Fed). Ook de rente houden de Britten voorlopig vast op het historisch lage niveau van 0,1%. De BoE verhoogt het plafond naar GBP 745 miljard (circa € 830 miljard), dat was GBP 645 miljard. Zowel staatsobligaties als obligaties van bedrijven vallen onder het programma.

Krimp door coronacrisis meer dan 20%

Het opkoopprogramma moet de zwaar getroffen Britse economie overeind houden en het herstel bevorderen. Als gevolg van de coronacrisis kwam de krimp in april uit op meer dan 20%. De Britse centrale bank ziet de economie wel iets aantrekken, de krimp in dat geval dit jaar lager uitpakken dan de eerdere voorspelde en gevreesde 14% krimp. Voor de Britten is een extra complicatie dat de brexit-onderhandelingen met de EU stroef verlopen.

Geen uitstel brexit

Uitstel van de definitieve scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU eind dit jaar is wat de Britten betreft niet aan de orde. Premier Johnson wil uit principe geen nieuw uitstel aanvragen. De wil is er wel om voor 1 januari een akkoord te sluiten, werd eerder deze week duidelijk na topoverleg.
Een definitieve breuk met de EU zonder deal over de economische betrekking kan het herstel van de Britse economie extra lastig maken. Het Britse pond is inmiddels weer aangeland op het niveau van GBP 0,90 per euro volgens de ECB-waardering op 18 juni.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.