Britse consument moet witte eieren kopen

11-03-2020 | |

De Britse consument moet vooral witte eieren kopen en bruine laten liggen. Kippen die witte eieren leggen zijn over het algemeen minder agressief dan hun ‘soortgenoten’ met bruine eieren, waardoor het bij de witte kippen niet nodig is om de snavels te behandelen.

Dat schrijft het toonaangevende Britse dagblad The Guardian, een krant die veel aandacht besteedt aan de welzijns- en milieukanten van de landbouw.

Richard Jackson, vice-voorzitter van de British Veterinary Poultry Association: “Het is een beetje te sterke generalisatie om te stellen dat witte hennen altijd tammer zijn, maar het beeld lijkt wel te kloppen.” Maar The Guardian voegt daaraan toe: ‘Laten we eens kijken hoe tam ze zijn als ze 11 miljard bruine eieren per jaar moeten produceren tegen 45 miljoen witte.’

Britten hebben voorkeur voor bruine eieren

Dat komt dan doordat Britten een grote voorkeur lijken te hebben voor bruine eieren. Witte eieren worden veel minder verkocht en zijn in veel supermarkten ook vrijwel niet te koop. Die voorkeur dateert van de jaren 70, toen bruine eieren opeens populair werden in de veronderstelling dat die beter waren en van meer ‘rustiek’ gehouden kippen afkomstig zijn. ‘Precies in die tijd stapten we ook en masse over van wit naar bruin brood. Wat eieren betreft moeten we nu echter van die vreemde ideeën zien af te stappen’, concludeert de krant.

Overigens komt het behandelen van snavels in de Nederlandse eierindustrie niet meer voor.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer