Doorgaan naar artikel

Britse corona-app leidt tot lege winkelschappen

Britse supermarkt. Vooral brood, eieren, melk, rijst en  flessenwater zijn uitverkocht. Ook zijn er tekorten aan groente en fruit. - Foto: ANP premium

Britse supermarkt. Vooral brood, eieren, melk, rijst en flessenwater zijn uitverkocht. Ook zijn er tekorten aan groente en fruit. - Foto: ANP

De Britse corona-app die waarschuwt na contact met een besmet persoon, zorgt voor steeds meer lege schappen in supermarkten en andere winkels.

Na een ‘ping’ van de app moeten Britten tien dagen in thuisquarantaine, waardoor nu al meer dan 1,5 miljoen mensen niet naar hun werk kunnen. Vooral brood, eieren, melk, rijst en ook flessenwater zijn moeilijk te vinden. Ook zijn er tekorten aan groente en fruit, mede door een hoge vraag omdat het in het VK de laatste dagen erg warm was.

Belevering winkels nijpend door pingdemic

Nadat eind vorige de eerste problemen ontstonden, de zogenaamde pingdemic, wordt de belevering van winkels een steeds nijpender probleem. De vleesindustrie waarschuwde dat productielijnen stil komen te staan en vleestekorten ontstaan. “Bovenop het bestaande arbeidstekort zijn bij sommige leden 5 tot 10% van de werknemers ‘gepingd’ en gevraagd om in zelf-isolatie te gaan”, zegt directeur Nick Allen van de British Meat Processors Association.

Ook transportsector geraakt

Vleesbedrijven snijden nu vooral in de productie van arbeidsintensieve producten, tekent hij daarbij aan. De problemen worden verergerd doordat de transportsector, die door brexit toch al met een groot tekort aan chauffeurs kampt, ook door de verplichte quarantaineregel wordt getroffen. Waar ze al rijden, krijgen chauffeurs soms te maken met gesloten of minder bemande pompstations, wat weer tot vertragingen leidt.

Consumenten hamsteren

Supermarkten zoals Tesco drukken de klanten op het hart vooral niet te hamsteren, maar dat zet Britten juist aan extra in te slaan. Marks & Spencer moet veel filialen eerder sluiten wegens een tekort aan personeel. Diepvrieswinkel Iceland, waar al meer dan 1.000 werknemers gedwongen thuis zitten, probeert met spoed tijdelijke krachten aan te trekken.

De winkelbedrijven hebben de regering opgeroepen winkelpersoneel en chauffeurs vrij te stellen van de quarantaineplicht en in plaats daarvan vaak te testen. Tot nu toe is daar geen gehoor aan gegeven. “De pingdemic zet zware druk op de mogelijkheden van winkelbedrijven om de schappen gevuld en de winkels open te houden. De regering moet snel in actie komen”, zegt Andrew Opie, directeur food bij het British Retail Consortium.

Lees ook: Problemen Britse foodsector groeien door brexit en corona

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin