Doorgaan naar artikel

Britse eierverpakkers verwerken 12% minder, pluimveehouders in problemen

National Farmers Union waarschuwt dat veel eier- en kippenproducenten stoppen omdat ze door de hoge kosten steeds meer verlies draaien. - Foto: Canva/bergamont premium

National Farmers Union waarschuwt dat veel eier- en kippenproducenten stoppen omdat ze door de hoge kosten steeds meer verlies draaien. - Foto: Canva/bergamont

Britse eierverpakkers hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 202 miljoen dozijn eieren verwerkt. Dat is 12% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder en ook 4,2% minder dan in het voorafgaande kwartaal.

Het aantal in het Verenigd Koninkrijk verwerkte eieren zit na een hoogtepunt eind 2020 in een gestaag dalende lijn. Die is in de tweede helft van vorig jaar aanzienlijk versneld. De daling treft vooral het aantal verrijktekooieieren. In het eerste kwartaal van 2021 ging het nog om 90 miljoen dozijn kooieieren. Dat is gekelderd naar 52 miljoen dozijn in het laatste kwartaal van 2022.

Tegelijkertijd is de eierprijs even gestaag gestegen, aldus de cijfers van het plattelandsministerie Defra. In het vierde kwartaal van vorig jaar werd een gemiddelde eierprijs genoteerd van omgerekend € 1,23 per dozijn. Dat is 24% meer dan in dezelfde periode in 2021 en 9,9% meer dan in het derde kwartaal van 2022.

Pluimveehouders stoppen vanwege hoge kosten

De sectie pluimvee van de National Farmers Union waarschuwt dat veel eier- en kippenproducenten stoppen omdat ze door de hoge kosten voor voer en vooral ook voor energie met steeds meer verlies draaien. Voorzitter James Mottershead: “Veel producenten bevinden zich in een rampzalige situatie. Het is nu zover gekomen dat een flink aantal geen andere uitweg meer ziet dan ermee te stoppen.”

Mottershead klaagt ook dat kippenverwerkende bedrijven wel energiesteun ontvangen, maar de kippen- en eierproducenten zelf niet: “De Britse pluimveehouderij staat op breken.”

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin