Doorgaan naar artikel

Britse export voeding EU daalt ten opzichte van voor corona

De Britse export van levensmiddelen en dranken naar de Europese Unie is in het eerste kwartaal van dit jaar fors minder geworden in vergelijking met het niveau voor de coronacrisis.

Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

De Britse export van levensmiddelen en dranken naar de Europese Unie is in het eerste kwartaal van dit jaar fors minder geworden in vergelijking met het niveau voor de coronacrisis. Voor een deel komt dat door meer regels die sinds brexit gelden. Ten opzichte van vorig jaar is de export wel fors toegenomen.

Volgens een rapport van de Food & Drink Federation lag de export naar de EU 17% onder het niveau van voor de pandemie. De Britten maken de verloren handelsstroom naar Europa deels goed door extra uitvoer naar landen als de Verenigde Staten, Japan, Canada en India. De uitvoer naar landen buiten de EU ligt wel op een hoger niveau dan voor de crisis (+11%), maar niet genoeg om de mindere export naar Europa te compenseren.

Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2021 nam de export naar de EU wel met 45% toe. In de handel met non-EU landen was er een plus van 16%. Vorig jaar was er sprake van een sterke daling van de verkopen omdat veel kopers grote voorraden aanlegden vooruitlopend op het Britse vertrek uit de EU. Ook moesten bedrijven zich aanpassen aan de nieuwe handelsvoorschriften.

Meer varkensvlees en whisky

De totale uitvoer van voedingsmiddelen en dranken bedroeg in het eerste kwartaal van 2022 5,3 miljard pond (€ 6,2 miljard). Whisky is het product met de grootste exportwaarde. Er werd voor een bedrag van 1,2 miljard pond aan deze drank geëxporteerd. In de top-10 van exportproducten zijn er vooral grote veranderingen in export ten opzichte van voor brexit en corona in kaas (-24%), zalm (-25%) en wijn (-31%). Er werd dit jaar 14% meer varkensvlees geëxporteerd dan in 2019, terwijl er ten opzichte van 2021 een daling was van 17%.

In exportwaarde gingen de meeste voedingsmiddelen en dranken naar Ierland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Wat betreft import in het VK kwam er het meest uit Nederland, Frankrijk en Spanje. Er werd dit jaar 42% meer geïmporteerd uit de EU dan een jaar eerder en 13% ten opzichte van 2019. De grootste importproducten zijn fruit, groente en wijn.

Medeauteur: ANP

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin