Doorgaan naar artikel

Britse fabriek bio-ethanol gaat weer draaien

Foto: Canva

Foto: Canva

De grote Vivergo Fuels bio-ethanol fabriek in het Engelse Hull gaat opnieuw draaien.

Eigenaar British Sugar heeft dat besloten nu de Britse regering vanaf dit najaar E10 autobrandstof met toevoeging van bio-ethanol gaat invoeren. De fabriek van British Sugar werd in september 2018 gesloten, omdat er geen vraag was naar de bio-ethanol. Voor die sluiting verwerkte de fabriek rond de 1,1 miljoen ton tarwe van zo’n 900 boeren in de wijde omgeving van Hull. De productie leverde bovendien grote hoeveelheden veevoer op, dat boeren sindsdien elders moeten betrekken.

Installaties onderhouden

“Het was destijds een erg moeilijk besluit om de fabriek te sluiten, maar we hebben de installaties van deze wereldklasse faciliteit steeds onderhouden om klaar te zijn voor een herstart, zodra zich de juiste omstandigheden zouden aandienen”, zegt directeur Mark Carr van AB Sugar, de suikerdivisie van Associated British Foods. “Nu de regering heeft aangekondigd E10 in te voeren voor Britse voertuigen en de markt ook verder is verbeterd, gaan we de fabriek weer op gang brengen voor productie begin 2022.”

Groene agenda van de regering

Voorzitter Matt Culley van de sectie akkerbouw bij de National Farmers Union juicht het besluit toe: “Niet alleen biedt dit een oppepper voor de tarwe- en suikersectoren, het zal ook een belangrijke tussenrol kunnen spelen bij de groene agenda van de regering, vooral omdat het nog wel een paar jaar zal duren voordat we landelijk geheel kunnen omschakelen naar vol-elektrische voertuigen. Britse telers kunnen nu het land meer vernieuwbare brandstof leveren, terwijl ze tegelijkertijd de belangrijkste voeding voor de inwoners produceren.”

Beheer
WP Admin