Doorgaan naar artikel

Britse food-schappen dreigen steeds leger te raken

De Britse productie van onder meer kip en tomaten zal verminderen vanwege hoge productiekosten en de oorlog in ​​​​​​​Oekraïne.

Lege schappen in een supermarkt. Door hoge kosten en de oorlog in Oekraïne waarschuwen Britse producenten voor tekorten in supermarkten. - Foto: Canva/annastills premium

Lege schappen in een supermarkt. Door hoge kosten en de oorlog in Oekraïne waarschuwen Britse producenten voor tekorten in supermarkten. - Foto: Canva/annastills

Britse producenten waarschuwen dat door hoge productiekosten en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne de productie van onder meer kip en tomaten zal verminderen.

Eerst ging het over melk, kip en komkommers en nu komen daar tomaten, paprika’s en eieren bij. Steeds meer organisaties van Britse voedingsfabrikanten waarschuwen dat ze nu of binnenkort niet meer kunnen leveren. Dat komt meestal door de hoge productiekosten, maar ook speelt de oorlog in Oekraïne een rol.

Eierproducenten dreigen te stoppen

De laatste waarschuwing komt van BFREPA, de organisatie voor scharrel-, biologische en vrije uitloopeieren. In die sector denkt de helft van de producenten er over te stoppen als de prijs die ze vangen niet snel omhoog gaat. Voer kost nu 50% meer dan een jaar geleden, energie 40% en ook de verpakkingen zijn een stuk duurder geworden. De bond tekent daarbij aan dat ook conventionele eieren, die veelal naar de verwerkende industrie gaan, met tekorten te kampen krijgen.

Directeur Robert Gooch: “Boeren hebben te maken met een opeenstapeling van kostenstijgingen en de winkeliers weigeren gewoon om de prijzen evenredig bij te stellen. Als ze wel iets doen, dan is dat te weinig en te laat. Veel van mijn leden verliezen geld op ieder gelegd ei en zelfs degenen die nog een beetje winst maken, zien geen toekomst meer. De vraag naar eieren is enorm groot, maar ik ben bang dat we snel met tekorten te maken krijgen.”

Bij melk kwam de waarschuwing al eerder van zowel Arla UK als Freshways. Begin vorige week werd ook gemeld dat er tekorten aan kip ontstaan. Een groot deel van die kip, vooral voor de cateringindustrie, halen grote Britse bedrijven uit Polen, maar daar zijn veel werknemers uit Oekraïne naar het front vertrokken. Ronald Kers, de Nederlandse directeur van het grootste kipbedrijf 2 Sisters Food Group, zei begin maart al dat de ‘voedselvoorziening dreigt in te storten’ door de gevolgen van de oorlog.

Tomaten- en komkommerteelt niet rendabel

In de Britse tuinbouw besluiten steeds meer telers om in ieder geval voorlopig geen nieuwe ronde op te zetten. Door de hoge energieprijzen en andere kosten is het niet mogelijk rendabel komkommers of tomaten te kweken. Marktonderzoeker Mintel berekent dat tomaten nu 58% duurder zijn dan een jaar geleden. Een van de grootste komkommerleveranciers van het land, Lea Valley Growers, heeft zelfs al een aantal kassen verkocht en vreest dat een deel van de andere gesloopt moet worden.

De problemen worden nog verergerd doordat exporteurs uit Nederland en Spanje de Britse markt voor gezien houden vanwege de vertragingen bij de veerdiensten door brexit en problemen bij de rederijen. Marokko heeft verder een exportstop afgekondigd om binnenlandse tekorten te voorkomen. “De gasprijs raakt alle telers en de beschikbaarheid van tomaten is een wereldwijd probleem aan het worden”, zegt Julie Woodley van de British Tomato Growers’ Association. Zij meldt ook dat McDonald’s voorlopig maar één schijfje tomaat op zijn burgers legt in plaats van normaal twee.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin