Skip to content

Britse foodexport naar Nederland kwart lager

Een derde van de merkproducten aan voeding en dranken gaat naar landen buiten de Europese Unie. Foto: ANP

Een derde van de merkproducten aan voeding en dranken gaat naar landen buiten de Europese Unie. Foto: ANP

De export van Britse voedingsproducten en dranken naar Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op omgerekend € 370 miljoen. Dat is 24,5% minder dan in dezelfde periode in 2019.

De totale Britse food- en drankexport daalde, voornamelijk door de impact van de coronacrisis, met 12,7% naar € 5,7 miljard. Nederland blijft nog altijd wel de vierde afnemer van Britse producten, na Ierland, de VS en Frankrijk, maar voor Duitsland.

Export buiten de EU

De Food and Drink Federation (FDF) meldt wel dat nu ongeveer een derde van de merkproducten aan voeding en dranken naar landen buiten de Europese Unie gaat. Dat is 4,5 procentpunt meer dan in het eerste kwartaal van 2019. Naast de VS blijven Australië en China grote afnemers van Britse waren. Ook de export naar Singapore, Canada en Noorwegen vertoont tegen de trend in een stijgende lijn.

Veranderende consumentengewoontes

De FDF dringt verder aan op ‘urgente extra specialistische steun’ om de exporterende bedrijven te helpen zich snel aan te passen aan de veranderende consumentengewoontes in de wereld. Op die manier kan de sector volgens de organisatie een bijdrage blijven leveren aan het economische herstel in het Verenigd Koninkrijk.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin